Menu 

Kašalj je veoma dosadna i neugodna pojava koja se može pojaviti bez obzira na to da li je sezona gripa i prehlade i koje je godišnje doba. Donosimo vam nekoliko prirodnih lekova pomoću kojih ćete se rešiti dosadnog kašlja.

Postoje dve osnovne vrste kašlja, a to su produktivni i suvi. U ovo vreme češći je suvi jer je obično uzrokovan alergijama i suvim zrakom. Ako imate problema sa kašljem obavezno probajte neke od ovih prirodnih lekova koji će vam sigurno pomoći.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-organic-raw-golden-honey-comb-background-image40734770

Med

O lekovitim svojstvima meda se puno toga zna, a mnoga naučna istraživanja su to i potvrdila. Pojedine studije su dokazale da je med kod smirivanja kašlja efikasniji od mnogih lekova koje možemo kupiti u apotekama i uglavnom se preporučuje za suvi kašalj jer oblaže membrane koje bivaju iziritirane. Sve što treba da uradite jeste da tri puta dnevno uzmete punu supenu kašiku sirovog organskog meda. Med nemojte davati deci mlađoj od godnu dana.

Čaj od korena sladića

Čaj od korena sladića je veoma delotvoran kod produktivnog kašlja jer razrređuje šlajm, olakšava izbacivanje i neguje disajne puteve.

Jednostavno prelijte 2 kašike suvog korena sladića sa dva decilitra kipuće vode, pokrijte i ostavite da stoji 10-15 minuta. Popijte šolju čaja, dva puta u toku dana.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-licorice-root-herb-used-chinese-herbal-medicine-mortar-pestle-spoon-gan-cao-glycyrrhiza-glabra-image34529952

Slana voda

Iako je poznata kao delotvoran lek kod bolnog grla, grgljanje slane vode ublažiće i kašalj, posebno ona koji je ostao kao posledica upale grla.

Pomešajte jednu kašičicu soli sa dva decilitra tople vode, promešajte da se što više soli rastopi. Grgljajte slanu vodu 15 sekundi, ispljunite i ponavljajte dok ne potrošite svu vodu. Nakon toga grlo isperite čistom vodom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-sea-salt-natural-wooden-spoon-image33123025

Para

Para je vaš najbolji prijatelj kad imate problema sa kašljem, začepljenjem disajnih puteva i prehladom i zato se naparavajte kad god možete jer će vam para pomoći da se nakupljeni šlajm gotovo trenutno razredi i lakše ćete ga izbaciti.

U veću šerpu stavite vodu da prokuva, sipajte vodu u veći lavor i ostavite da se prohladi 30 – 60 sekundi a zatim dodajte 3 kapi eteričnog ulja čajevca i 1-2 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Stavite glavu iznad lavora pokrijte se čistim peškirom i lagano udišite paru. Napravajte se 2-3 puta u toku dana po 5-10 minuta.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-black-pepper-rosemary-image4856318

Biber i med

Crni biber je začin koji se na svetu najviše prodaje, ali njegova upotreba je uglavnom ograničena na kulinarstvo iako su njegova lekovita svojstva zaista izuzetna. Crni biber je sajan lek za produktivni kašalj. Napravite čaj od meda i crnog bibera, rešite se dosadnog kašlja i konačno prodišite.

Potrebni sastojci:

  • 1 kašičica sveže mlevenog bibera
  • 1 kašika meda
  • 2 dl vode

Biber i med sipajte u šolju, a zatim prelijte vrućom vodom, dobro promešajte da se med rastopi i ostavite da stoji 10 minuta. Nakon 10 minuta još jednom promešajte i popijte. Popijte dve šolje ovog čaja dnevno i brzo ćete osetiti olakšanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar