Menu 

Iako baš i nije medicinsko čudo, jorgovan možete upotrebiti na razne načine. Dobar je u borbi protiv reume, a ima i aromaterapeutska svojstva.

Pored toga što možete uživati u njegovim mirisima, možete ga i jesti, a od njegovih cvetova napraviti ukrase za kolače (kako pročitajte OVDE). Kako je njegov miris odličan za opuštanje, cvetove slobodno ubacite u kadu, u svoju omiljenu kupku.

Jorgovan i mirisno ulje

Bez obzira da li je reč o belom, plavom ili ljubičastom jorgovanu, svi donose isto: miris mek, nostalgičan, romantičan. Ne propustite ovaj period i napravite nekoliko korisinih stvari sa jorgovanom.

Prvenstveno napravite ulje, posebno ukoliko vi ili neko od vaših ukućana ili najbližih ima problema sa reumom. Veliku teglu (1,5 l) napunite cvetovima jorgovana, ali bez sabijanja. Uspite maslinovo ulja do vrha, teglu dobro zatvorite i držite je na suncu 15 dana uz povremeno mešanje. Nakon toga, ulje procedite kroz gazu i sa njim mažite i masirajte obolela mesta. Držite ga na hladnom mestu, ali ne u frižideru. (Možete ga koristiti i kao dodatak šamponima, losionima za telo, kremama, koje želite obogatiti mirisom jorgovana).

Letnji miris uz jorgovan

Od jorgovana možete jednostavno napraviti i svoj letnji miris. Lagano izgnječene cvetove jorgovana stavite u keramičku posudicu (ili neku drugu otpornu na visoke temperature) i prelijte ih sa ključalom vodom. Dobro zatvorite i ostavite da se u potpunosti ohladi. Nakon toga procedite tečnost i odbacite cvetove. Dobijenu tečnost ponovo skuvajte i ponavljajte proces dok ne dobijete željeni miris. Kada se ohladi, sipajte ga u posudu sa sprejom i držite u frižideru. Nanosite ga kao lagani letnji parfem.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Silvija Jovanoska via Facebook

    milina :)

  2. Dragana Ubiparip via Facebook

    Cvece koje po meni ima najlepsi miris,i boja je extra.Obozavam jorgovan,,jos kad ga stavim u vaznu i taj me miris opija tokom celoga dana <3

  3. Ilinka Drobnjak-Simin via Facebook

    malo kasno, jorgovan precvetao..:(

Napišite komentar