Menu 

Fotografije postavljamo svaki dan na društvene mreže, delimo ih, klikćemo da nam se sviđaju, tagujemo ljude, ali koliko ste oprezni? Da li znate šta se sve može dogoditi sa vašim slikama?

Nemamo, naravno, ništa protiv postavljanja fotografija, ali vrlo je važno da pazite na vašu privatnost na internetu – tu mislimo i na fotografije.

Krađa

Fotografije koje postavljate na društvene mreže dostupne su mnogima, a nisu svi dobronamerni. Nije retkost da neku sajtovi, recimo za online sastanke, iskorišćavaju fotografije nekih neopreznih korisnika društvenih mreža za stvaranje lažnih profila. Namestite u opcijama za privatnost sve postavke, koje su potrebne da zaštite profil i fotografije. Možete skinuti i tagove, koje želite, ali ne i u potpunosti sakriti svoj identitet i ograničiti ga samo na uski krug ljudi. Naravno, pazite i kakve fotografije postavljate – razmislite dobro, pre nego okačite neku “škakljivu” sliku, koja vam se u momentu učini sasvim “bezbedna”.

Lokacije i identitet

Postavljanje fotografije direktno sa telefona online takođe može biti neoprezan potez, ako fotografija otkriva mnogo – gde se nalazite, sa kim ste u društvu, … Slično je i sa fotografijama ispred kuće, škole, … Neko od vaših “prijatelja” možda baš prati vaše kretanje i nema baš dobre namere. Ne otkrivajte nikada previše.

Ko su vam prijatelji

Ne dodajte svakog ko vam se obrati sa zahtevom. Proverite ljude, pogledajte da li imate zajedničkih prijatelja, raspitajte se o kome se radi pre nego se virtuelno “sprijateljite”.

Tagovanje

Ne plašite se da otvoreno zamolite prijatelje da ne postavljaju vaše fotografije bez vašeg znanja. Može se dogoditi i da niste tagovani na fotografiji i da ne znate da tamo neko upravo pregledava fotografije, koje su možda namenjene za samo najuži krug prijatelja. Neko može to vrlo lako i da iskoristi protiv vas. Takođe, postoje i događaji na kojima ste bili i fotografisali se, ali ne želite da to znaju neki ljudi. Važno je da vaši najbolji prijatelji to znaju i da su svesni koliko vam je to važno.

Pročitajte i Da li je slikama beba mesto na društvenim mrežama?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar