Menu 

Naravno da ne možete preko noći postati profesionalni maser, ali možete naučiti osnove masaže i pomoći partneru i prijatelju u bolovima.

Masaža leđa je s vremena na vreme potrebna svima, posebno kada je većina nas poslovima fokusirana na rad na računaru. Masiranjem možete ublažiti bol, opustiti mišiće, odgnati anksioznost i stres.

Donosimo osnovne savete za pripremu, uputstva za masažu i jedan video sa objašnjenjima.

Priprema

Iako bi najidealnije bilo da imate pravi sto za masažu poslužiti može i pod, sofa, krevet, pa i kuhinjski sto. Naravno, svaka od ovih opcija ima svoje nedostatke, ali možete se prilagođavati.

Ako ćete masažu raditi na podu obavezno stavite neki penasti podmetač – ovo je poželjno i u slučaju drugih opcija. Preko podmetača stavite peškir u slučaju kapanja ulja ili kreme.

Jastuk stavite na mesto gde će biti prsa osobe koju ćete masirati, koja će, naravno, ležati potrbuške.

Soba u kojoj obavljate masažu mora biti topla, jer ako temperatura nije odgovarajuća osoba bi se mogla zgrčiti, pa bi masiranje bilo otežano. Pustite i neku opuštajuću muziku – new age, ambijentalnu, tihu klasičnu ili samo opuštajuće zvuke prirode.

masaza ledja DIY 2

Svetla trebaju biti prigušena, a možete upaliti i aromatične sveće. Cilj je potpuno opuštanje i uma i tela.

Osoba koju masirate mora da ukloni odeću u potpunosti sa gornjeg dela tela. Pre masaže može biti ogrnuta samo peškirom.

Kada vaš “pacijent” legne potrbuške podbacite jastuk na početni deo prsa, jedan urolani peškir postavite mu ispod čela (da bi vrat držao ravno). Urolajte još jedan peškir, pa ga stavite osobi koju masirate ispod nogu, kod stopala. Ako osoba nosi hlače pokrijte je peškirom, a krajeve peškira uvucite u hlače.

Masaža

Ruke vam ne smeju biti hladne i uvek kažite kada počinjete sa masažom. Najbolje bi bilo da osobu prvo opustite prelazeći joj preko leđa nežnom i mekom četkom za četkanje tela. To će biti neka vrsta zagrejavanja pred masažu – pokrenućete cirkulaciju.

Stavite malo ulja na dlanove, protrljajte ih, zagrejte. Ulje rasporedite po leđima “pacijenta” dugim laganim okretima – ne zaboravite ramena i vrat. Ne nanosite odmah puno ulja, uvek ga možete kasnije dodati još.

Prvo pravite krugove dlanovima. Stavite jedan dlan na donji deo leđa, pa drugu ruku preko. Ruke ispružite, zategnite, napravite mali pritisak na leđa i krećite se dlanovima prema vratu praveći kružne pokrete. Krenite sa jedne strane kičme, pa se prebacite na drugu. Ponavljajte ovo 2 do 3 puta.

Pazite da ne vršite pritisak iz ramena, već iz prsa, da se ne biste brzo umorili. Cilj masaže je da napravite svojevrsno kruženje energije, da na neki način i sami sebe izmasirate.

masaza ledja sake

Potrebno je i da pokrenete mišiće vašeg pacijenta. Za ovaj deo masaže će vam trebati malo vežbe. Ruku namestite u slovo L izbacujući palac, odnosno pravite takozvanu štipaljku raka.

Dlan postavljate uspravno (ne položeno) i pomerate ruku u pravcu palaca vršeći pritisak na leđa. Na kraju pokreta, idete od dna leđa prema vratu, spajate palac i kažiprst hvatajući mali deo kože “pacijenta”, gurajući blago mišić.

Menjajte ruke i ponavljajte postupak. Ruku možete postaviti i tako da prelazite delom dlana, sa četiri prsta delom leđa sa jedne strane kičme prema vratu, dok vam je palac postavljen sa strane – sa njim “putujete” do pazuha.

Spojite ruke u šake i lagano pritišćite pojedine delove leđa, izbegavajući donji deo i kičmu. Ne zaboravite posebno tretirati i ramena.

Stanite “pacijentu” iznad glave i tretirajte lagano ramena kružnim pokretima uz pomoć dlana praveći lagani pritisak i palcem.

Još ideja i uputstva pronaćićete u videu:

Saveti

Imajte na umu da smo svi različiti i da različito reagujemo na određen pritisak. Zato budite u kontaktu sa osobom koju masirate, pitajte je da li joj je udobno, da li je pritišćete prejako, …

Podsećajte osobu da lagano diše, posebno da povremeno duboko udahne vazduh u stomak i uz lagani izdisaj.

Posle masaže podsetite osobu da lagano ustaje, bez naglih pokreta. Omotajte peškir oko svog “pacijenta” i ostavite ga da obuče.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar