Menu 

Kefir je jedan od najzdravijih mlečnih proizvoda, bogat je dobrim bakterijama i veoma dobro utiče na opšte zdravlje. Upravo iz tog razloga donosimo vam recept za domaći kefir.

Kefir je veoma zdrava namirnica, bogata dobrim bakterijama i kvascem koji nas obogaćuju probioticima. Bakterije iz kefira su mnogo bolje za naše zdravlje od onih pronađenih u jogurtu. Samo neke od beneficija kefira su: poboljšanje probave, eliminacija štetnih bakterija i povećan rast onih dobrih, pomoć kod probavnih smetnji poput zatvora, proliva i nadutosti, potpomaže lečenje kandide, sadrži veoma važne minerale za zdrav nervni sistem, sadrži amino kiseline koje opuštaju, pospešuju dobar san.

kefir

Pre nego počnete sa pripremom kefira biće vam potrebna kefir zrnca koja možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a možete ih uzeti od prijatelja ili rođaka koji su već pravili kefir jer se ona s vremenom multipliciraju.

Potrebni sastojci:

  • 2 kašike kefir zrnaca
  • 2 šolje mleka, po mogućnost svežeg, nepasterizovanog
  • 2 čiste teglice
  • Gaza
  • Kašika
  • Cedilo

Sipajte kefir zrnca u čistu teglicu, dodajte mleko pa promešajte drvenom kašikom ili spatulom. Prekrijte i zavežite teglicu gazom ili pamučnom krpom pa ostavite da fermentira na toplom mestu 12-48 sati.

kefir2

Kefir zatim procedite u drugu čistu teglu pomoću cedila i to je to. Dobili ste sveži kefir koji odmah možete piti i kefir zrnca koja ponovo možete koristiti.

Recept
Ime Recepta
Napravite domaći kefir
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 3 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Mira

    To je dobar napitak i ja sam ga pravila ali nemam vise gljivice.Gde se mogu nabaviti?

Napišite komentar

Peciva i Testa

Ovo su brze krofne koje se u Kini prodaju na svakom ćošku, a ako se želite zasladiti i obradovati svoje ukućane ove krofnice će sigurno obaviti dobar posao.