Menu 

Sad je ono vreme kada više razmišljamo o dijetama, vežbanju i mršavljenju jer sezona godišnjih odmora samo što nije počela. Donosimo vem nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći da se brže zasitite, samim tim pojedete manje i lakše izgubite kilograme.

Na svu sreću postoje provereni, zdravi načini koji će vam pomoći da se brže zasitite, a čije delovanje su potvrdili nutricionisti i lekari iz celog sveta.

Birajte namirnice bogate vlaknima. Vlakna koja se nalaze u integralnim žitaricama, mahunarkama, voćču i povrću imaju pozitivan uticaj na naš organizam, poput kontrolisanja šećera i holesterola, hranjenja dobrih bakterija i čuvanje zdravlja debelog creva. Zbog toga što su teško probavljiva, vlakna nas brzo zasite. Jedite jabuke i krompir sa korom, u smoothie dodajte semenke lana i koristite integralne žitarice i sigurno ćete manje pojesti.

6228162213_6e5b416a76_z

Dodajte proteine u svaki obrok. Proteini se sporo probavljaju i na taj način duže zadržavaju osećaj sitosti. Isto tako kada se razbiju sagorevamo više kalorija. Pokušajte dodati proteine u svaki obrok.

Jedite supe. Ako pre glavnog jela pojedete bogatu supu od kostiju ili povrća dokazano ćete pojesti mnogo manje glavnog jela i zato što češće služite supe kao toplo predjelo čak i tokom toplijih dana.

Pametno jedite. Nemojte jesti kada ste nervozni, gledate televizor ili radite. U tom slučaju ćete sigurno pojesti više nego što vam je potrebno. Jedite polako, dobro prožvaćite svaki zalogaj i ne žurite. Mozgu je potrebno čak 20 minuta da pošalje signal stomaku kako je sit.

Pridržavajte se rasporeda za užinu. Potrudite se da užinate uvek u isto vreme, ako preskočite užinu velike su šanse da se prejdete za ručak ili večeru.

3395673680_e24e818d03_z

Koristite manji tanjir. O ovome smo već nekoliko puta pisali, ako napunite manji tanjir i pojedete sve imaćete osećaj da ste siti iako ste pojeli manje nego što biste pojeli da ste servirali obrok na velikom tanjiru.

Koristite dobre aditive. U obroke možete dodati namirnice koje će vas zasititi kao bademe u salatu ili pire od povrća u neka kaloričnija jela poput makarona sa sirom. Na taj način ćete uneti više nutrijenata u ona nezdrava jela i sigurno ćete pojesti manje nego obično.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar