Menu 

Većini trudnica sa približavanjem terminu postaje sve više neugodno u sopstvenom telu, postaju umorne, ali i u potpunosti spremne da porođaj krene. Nažalost to ne ide uvek baš tako lako. Donosimo vam vežbe za izazivanje porođaja, da malko ubrzate stvari.

Porođaj počinje onda kad je beba spremna da dođe na ovaj svet, a mi vam donosimo nekoliko veoma efikasnih vežbi koje će vam pomoći da porođaj krene ukoliko je beba spremna.

Vežbe vam mogu pomoći da beba dođe u pravi položaj za porod i na neki način nagovaraju telo da krene sa porođajem. Ono što je još bolje kad su u pitanju vežbe niskog intenziteta jeste to da će telo održati u formi pa će oporavak posle poroda biti lakši.

Šetnja

Lagana šetnja oko zgrade ili po dvorištu može biti od pomoći na mnogo različitih načina. Šetanje može biti dobar okidač za izazivanje trudova i početak samog porođaja. Takođe, šetanjem pomažemo bebi da se namesti u pravilan porođaj za porod, a pritisak na grlić materice može uzrokovati otvaranje i omekšavanje grlića što će uveliko pomoći kod samog poroda.

Kad šetate neka to bude u obavezno udobnoj obući i nemojte se preforsirati. Ako vam vreme ne dozvoljava da šetate napolju, šetajte po kući ili tržnim centrima.

trudnica na stepenicama

Stepenice

Penjanje po stepenicama vas stavlja u položaj sličan čučnjevima. Na taj način karlica se lagano otvara i priprema za sami čin poroda. Prema pojedinim istraživanjima penjanje uz stepenice povećava nivo oksitocina, hormona koji prirodno podstiče kontrakcije.

Svaki mali čučanj koji uradite dok se penjete uz stepenice pomaže bebi da se namesti u pravi položaj za porod. Ni u ovom slučaju se nemojte previše forsirati i uz stepenice se penjite samo kad je neko sa vama ukoliko vam se zavrti u glavi ili izgubite ravnotežu.

Seksualni odnos

Babice širom sveta preporučuju seksualni odnos kao sjajan način za izazivanje trudova, a važi i za odličnu fizičku vežbu tokom trudnoće. Stručnjaci kašu da stimulacija dojki za vreme seksualnog odnosa podiže nivo oksitocina u organizmu, a sam orgazam može podstaći i pojačati kontrakcije.

Ako se osećate neugodno tokom seksa pokušajte uz pomoć jastuka pronaći pozu koja vam odgovara, ali, veoma je važno da ne ležite na leđima jer u tom slučaju cirkulacija slabi i disanje postaje nestabilno.

trudnica na pilates lopti

Lopta za pilates

Velika fitnes lopta koja se često koristi u pilatesu može biti veoma efektno sredstvo da držite bol pod kontrolom i ubrzate proces poroda. Sedenje na lopti otpušta pritisak u leđima, a lagano poskakivanje pomaže bebi da se okrene u pravi položaj.

Pilates lopta je posebno nežno sredstvo za vežbanje niskog intenziteta i može poslužiti kao deo delotvorne tehnike kontrolisanja bolova tokom kontrakcija i samog poroda.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar