Menu 

Sezonske alergije se kod mališana obično razviju nakon nekoliko godina izlaganja vanjskim alergenima. Samim ti alergije su prilično retka pojava kod dece mlađe od dve godine. S druge strane postoje deca koja već prve godine razviju alergiju jer su izložena nekim unutrašnjim alergenima poput životinjske dlake i prašine.

Alergije kod dece se najčešće dijagnostikuju između četvrte i šeste godine, a simptomi obično uključuju kijanje, zapušen i cureći nos, kašalj, iritaciju grla, vodene, svrbljive i otečene oči, usta ili koža. Ako vaše dete pati od alergija sigurni smo da će vam sledeći saveti dobro doći, a verujemo i da ranije za njih sigurno niste čuli.

434705829_41481dcb6d_z

Dete treba početi sa uzimanjem lekova puno pre nego što sezona alergija započne. Ako je kod vašeg deteta dijagnostikovana sezonska alergija i tačno znate kad bi se simptomi mogli poaviti, da bi bili što efikasniji lekove bi trebalo da uzimati nekoliko nedelja ranije. Ako pak dete ima simptome tokom cele godine onda razgovarajte sa vašim lekarom da li je potrebno da dete pije lekove svo vreme. Većina lekova za alergiju su mnogo efikasniji ako se počnu davati kao preventiva.

Antihistaminici su veoma efikasni kad je u pitanju sprečavanje alergijskog napada, ali je još efikasniji, ako se već nalazi u krvotok kad napad krene.

Tačno otkrijte na šta je vaše dete alergično. Da biste u potpunosti pomogli vašem detetu potrebno je da izvršite detaljne alergo testove koji će otkriti na šta je vaše dete alergično. Na primer, ako je dete alergično na polen, ali nije alergično na ambroziju nema potrebe da dete držite u kući kada je koncentracija polena ambrozije u vazduhu prilično visoka. U današnje vreme postoje testovi koji otkrivaju na koju tano vrstu polena je vaše dete alergično, a vaše je da pratite kada cvetaju biljke koje smetaju vašem mališanu.

Zima ima veliki uticaj na alergije. Hladne zime su zaista blagoslov za svu decu koja pate od alergija jer to obično znači da su mirna bar do februara. Toplije zime mogu prouzrokovati nešto ranije cvetanje, a to znači da će simptomi doći ranije. Kišna proleća takođe mogu ubrzati proces cvetanja biljaka i dovesti do povećanja plesni što znači da se alergije mogu produžiti sve do jeseni. Kiše mogu saprati polen iz vazduha, ali olakšanje koje one donose je trenutno, jer nakon kiša obično koncentracija polena u vazduhu raste. Ostale vremenske prilike koje mogu pogoršati simptome kod vaših mališana su vetar i toplo prolećno vreme.

1343404607_0c6e2259e5_z

Deca starija od pet godina mogu isprobati neke nove tretmane. Čim vaše dete napuni pet godina možete razmišljati o nekim efikasnijim tretmanima poput injekcija, odnosno imunoterapije koje bi trebalo da se daju jednom ili dva puta nedeljno 3-5 godina. Imaju sličan uticaj kao i vakcine i sadrže male količine alergena i omogućavaju imunom sisitemu da se na njih adaptira. Razgovarajte sa pedijatrom ovakvom načinu borbe protiv sezonskih alergija.

Med može pomoći, ali ne postoji dokaz. Neki roditelji se kunu da je njihovoj deci protiv alergija najviše pomogao lokalni, sirovi, nepasterizovani med koji navodno deluje kao prirodna imunoterapija. Za razliku od prave medicinske imunoterapije med ne sadrži polen. Nauka je dosad dokazala da med ima pozitivan uticaj baš kao i sirup protiv kašlja, ali njegova efikasnost kad su u pitanju alergije još uvek nije dokazana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar