Menu 

Odlučili ste se za prirodni porođaj, ali se plašite? Nema potrebe, postoje neke smernice i trikovi koji vam mogu pomoći da obezbedite lakši porođaj.

Možete unajmiti takozvanu doulu (o tome smo pisali u tekstu ) ili ići na časove i predavanja za trudnice. Ali, to nije jedino što možete učiniti da popravite šanse za lakši i kraći porođaj. Neke možete početi primenjivati i u zadnjem tromesečju.

pred porodDatule

Istraživanje objavljeno u časopisu za ginekologiju i akušerstvo (Journal of Obstetrics and Gynaecology) pokazalo je da će žene koje su tokom trudnoće jele datule vrlo verovatno imati mnogo lakši porođaj od onih koje ih nisu konzumirale. Neće im trebati lekovi, a većina ih bude bolje otvorena pred porođaj i porađaju se u proseku 7 sati kraće. Preporučuje se, u normalnoj trudnoći, 6 datula dnevno.

Vežbe i jačanje nogu

Za svaku trudnicu i za lakši porođaj su važne vežbe, tačnije da je trudnica fizički spremnija. Žene koje su vežbale i pre i tokom trudnoće imaju obično kraći porođaj. Vežbanjem povećavate izdržljivost i lakše ćete podneti porođaj. Šetajte, plivajte ili pohađajte časove/vežbe za trudnice (naravno ako vam doktor odobri). Pročitajte i – Vežbe u trudnoći: Saznajte šta smete, a šta ne.

U vežbama je važno i jačanje nogu. Trebalo bi da stojite, jer ćete tako ubrzati dolazak bebe kada prave kontrakcije krenu. Zato vam trebaju jače noge. Najvažnija vežba za to su lagani čučnjevi, ali sa blago raširenim nogama. Možete i staviti loptu u donji deo leđa i stati uz zid naslanjajući se na loptu. Lagano se spuštajte u čučanj pomerajući loptu, pa podižite u uspravan položaj. Ponovite par puta.

Časovi

Posebni časovi za trudnice gde vas upoznaju sa porođajem, ali sa onim šta vas čeka kada beba dođe su za neke žene ključni. Mnoge su, tvrde, olakšale porođaj. Na tim časovima često su organizovane i lagane vežbe za trudnice.

trudnoca bolnica disanjeViše sna

Obavezno treba spavati više od 7 sati, posebno u zadnjem mesecu trudnoće, jer su žene koje su manje spavale od toga, po statističkim podacima, imale porođaj duži i za 11 sati. (A te žene su i češće morale na carski rez). Neka vam bude udobno, iskoristite mekane jastučiće ako je potrebno, umirujuću muziku ili opuštajuće mirise lavande.

Ležeći položaj i disanje

Ako imate predporođajne kontrakcije onda je bolje da hodate ako možete, jer će gravitacija raditi u vašu korist. Možete stajati, klečati, pa i raditi čučnjeve (lagane naravno i uz nadzor stručnog lica).

Jedna od vrlo važnih stvari je i pravilno disanje. Može vam pomoći da se fokusirate, da manje mislite na bolove i da unosite više tako potrebnog kiseonika.

I ne plašite se, svaki porođaj prođe i naravno da vredi truda – donosite na svet vašeg mališana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar