Menu 

Znate li da možete bezbedno započeti svoj program vežbanja tokom trudnoće čak i ako vam je kauč bio najbolji prijatelj? Saznajte koje su vežbe najbolje za trudnice i šta je dozvoljeno, a šta ne.

Pre bilo kakvih vežbi morate se posavetovati sa svojim doktorom. Napravite plan koji vama najbolje odgovara. Imajte na umu da su vežbe tu da bi se vi osećali bolje, da bi kontrolisali kilograme, ali ne i da bi mršavili ili se “bacali” na stroge režime ishrane i treniranja. Prioritet vam je beba. Početnici bi trebali vežbati, isprva, samo po 10 minuta na dan, dok lagano ne dođu do polučasovnih vežbi. Ne iscrpljujte se, stanite ako ste premoreni, ako, recimo, ne možete više da vodite normalan razgovor, jer ste prezadihani. Dobro se hranite i pijte mnogo vode. Imajte na umu da vam u trudničkom periodu treba 300 kalorija više nego inače (u zavisnosti od težine). Udobno se obucite i nosite bocu vode uvek sa sobom.

Vežbe

Pešačenje: u samom je vrhu najboljih vežbi, jer je najsigurnije, jednostavno i poboljšava vašu kardiovaskularnu kondiciju. Ovo je najbolji početak za one buduće mame, koje nisu mnogo marile za vežbanje.

Lagani aerobik: postoji mnogo uputstava za ovu vrstu vežbi za trudnice. Vrlo je pogodan, ali morate da pazite da ne skačete, ne pravite nagle pokrete nogama i, naravno, ne prenagljujte.

Plivanje: fenomenalna i opuštajuća vežba, kojom pokrećete celo telo, a ne opterećuje mnogo vaše zglobove. Uz to voda vam daje osećaj da ste lakši.

Joga i rastezanje smanjuju napetost i pomažu vam da ostanete felksibilni i jaki. (Pročitajte nešto više o jogi za klince)

Izbegavajte

Trebate izbegavati gotovo sve visokorizične sportove. Trudnoća nije vreme za: ronjenje, jahanje, skijanje, snoubording, pa ni trčanje … Čak se ni biciklizam ne preporučuje, jer, neki stručnjaci tvrde da vam balans nije tako dobar kao pre, pa su padovi mogući. Ukoliko ostetite ove simptome za vreme vežbi, odmah kontaktirajte doktora: slabost u mišićima, glavobolje, bol u prsima, menstrualno krvarenje, kontrakcije, pojačano pomeranje fetusa, brzo lupanje srca tokom pauza.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar