Menu 

Ako ne volite ili iz zdravstvenih razloga ne smete jesti ljuto ili beli luk, naša čitateljka Svetlana Jovanović vam predlaže da napravite slatki ajvar ili kako ga ona zove srpski kavijar.

Potrebni sastojci:

  • 30 kg paprika
  • 400 ml ulja
  • 100ml vinskog sirćeta
  • 2-3 kašike šećera
  • 4 kašike soli

Za pripremu ovog ajvara biće vam potrebna dva dana. Prvi dan pečete paprike (najbolje na športu na drva ili roštilju) i čistite ih od kožice i semenki, drugi dan meljete i upržavate.

Kad ste paprike samleli stavite ih u veliku šerpu na vatru i dinstajte oko pola sata. Nakon 30 minuta krčkanja dodajte ulje i vinsko sirće koje ste prokuvali sa šećerom i solju. Kuvajte dok ajvar ne dobije željenu gustinu.

Vruć ajvar sipajte u tegle koje ste oprali i najmanje pola sata držali u rerni na 100C.

ajvar2

Kad ste napunili teglice, otvorene ih stavite u rernu na 100C, na još pola sata, a nakon toga rernu isključite i ostavite teglice preko noći.

Svetlana kaže da ona pre zatvaranja teglica po vrhu ajvara pospe nekoliko zrnaca konzervansa i pokrije papirnatim maramicama koje je nakapala sa nekoliko kapi esencije.

Nakon toga teglice se zatvore i spreme u ostavu.

Recept
Ime Recepta
Srpski kavijar - ajvar od pečenih paprika
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 55 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Marina

    Najiskrenije moram da Vam se zahvalim na ovom divnom receptu! Isproban ove godine, prvi put suprug i ja ostavljamo zimnicu i uspela je savrseno! Hvala do neba! Pozdrav

Napišite komentar