Menu 

Kao što smo mnogo puta do sada napominjali, doručak je najvažniji obrok u danu, a učinićete ga još zdravijim ako ujutro budete koristili neke od ovih namirnica.

Septembar nam je iza ugla, a sa njim dolazi i nova strka, nova školska godina i nove obaveze. Da biste u potpunosti bili spremni za sve obaveze koje vas čekaju, obavezno sebi i vašim klincima u doručak ubacite neke od ovih namirnica i sigurni smo da će sve biti mnogo lakše.

2735591858_e208a013cd_z

Borovnice. Poznato je da su borovnice jedne od najzdravijih namirnica na svetu i sigurno nećete pogrešiti ako ih dodate vašem jutarnjem obroku. Istraživanja su pokazala da borovnice čak pet sati nakon konzumacije drže koncentraciju i pamćenje na određenom nivou. Borovnice dodajte u zobenu kašu ili smoothie za bolji početak dana.

Jedite zeleniš. Iako vam možda zeleniš nije prva namirnica koja vam padne na pamet za doručak trebalo bi da ga uzmete u obzir. Zeleno lisnato povrće je puno vitamina i minerala koji nam obezbeđuju energiju za ceo dan. Napravite omlet sa mladim spanaćem ili kao i u prvom slučaju dodajte malo kelja ili brokolija u vaš jutarnji smoothie.

Orašasti plodovi. Ako želite da vas doručak što duže drži sitim onda dodajte orašaste plodove jer će vam ove namirnice povećati nivo glukoze u krvi i duže ćete biti siti.

Semenke. Chia, semenke lana, suncokreta ili bundeve su ono što vam je potrebno da biste organizmu obezbedili potrebna vlakna. Semenke su bogate vitaminim i mineralima, a možete ih dodati u ovsenu kašu, žitarice ili smoothie.

3683922689_c3e880b69a_z

Proteini. Da biste telo održavali zdravim, neophodni su mu proteini i zato najzdraviji doručak treba da sadrži upravo proteine. Proteini održavaju dobar balans šećera u krvi i takođe produžavaju osećaj sitosti.

Cimet. Začin koji poboljšava nivo glukoze i preporučuje se dijabetičarima. Istraživanja su pokazala da pozitivno deluje na snižavanje lošeg holesterola i povišenog krvnog pritiska. Cimet možete dodati u žitarice na tost, ali i u kafu. Probajte, bićete iznenađeni ukusom.

Klice. Ako ne možete da se odreknete tosta za doručak onda ga barem učinite malo zdravijim, dodajte mu sveže klice ili jedite isključivo integralna testa.

8101849521_6225ca94bd_z

Staromodni doručak. Iako nas sa svih strana bombarduju savetima koji podrazumevaju namirnice za koje većina nije ni čula, povremeno si priuštite staromodni bogati doručak od jaja, slanine, hleba. Ako možete, pronađite pačija jaja koja su čak nešto zdravija, ali imajte na umu da je jedno pačije jaje ekvivalent za dva kokošija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Spremite se za zimu, sezonu gripa i prehlade na najbolji mogući način, tako što ćete ojačati svoj imuni sisitem, a u tome će vam pomoći lekovite žele bombone koje možete napraviti sami. Piši!