Menu 

Melasa je gusti tamni sirup koji se dobija u proizvodnji šećera, ceđenjem šećerne trske ili repe, a sadrži mnoge minerale i vitamine te je odlična zamena za obični beli šećer.

Melasa se koristi u proizvodnji kvasca i etanola, što vam na prvu ruku neće zvučati ni malo privlačno, ali kad vam kažemo kakve se sve dobrobiti kriju u ovom tamnom sirupu, sigurni smo da ćete se predomisliti.

Zvuči pomalo čudno, ali melasa kao nusproizvod u proizvodnji belog, veoma nezdravog šećera je veoma bogata nutrijentima i zdravim materijama. Zašto je to tako? Sve zdrave tvari, odstranjene iz belog šećera u kome ostaju samo ugljikohidrati ostaju upravo u melasi, zato je smeđi šećer dosta zdraviji jer on sadrži više melase, otud mu i tamnija boja. Što tamniji – to zdraviji šećer.

melasa2

Na prvom mestu zdravih minerala u melasi tu je svakako gvožđe koga u melasi ima više nego u crvenom mesu, a pored gvožđa tu su još kalcijum i magnezijum. Ona se koristi kao sjajna zamena za rafinisane šećere, a koristi se kao zaslađivač za pića, pa čak i kolače.

U receptima, melasu možete zameniti tamnim medom,  javorovim sirupom pa čak i smeđim šećerom, a može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili bolje opremljenim supermarketima. Ako je ne možete pronaći nigde u vašem gradu, zahvaljujući onlajn kupovini naručite je preko Amazona po poprilično niskim cenama.

Piši!
Širi dalje!

12 komentara
 1. Imran Imran Mustafa

  to ja imam kuci kupila sam iiz turske prodavnica KOSKA zovese na turski (BUT PEKMES) imunitet ,anemija i zdravo za see pozz is Skopje

 2. Sladjana Predrag Karadzic

  Hvala Vam draga Jasmina,pozdrav i Vama sa Kosova!

 3. Feto Muslijevic

  u pekarstvu da za baget

 4. Ana Bogdanov

  Ukusna stvarcica, hvala vam sto ste me podsetili na nju.

 5. Jasmina Smailovic

  Mozete je kupiti u trgovinama zdrave hrane,pozdrav :) !

 6. Sladjana Predrag Karadzic

  kako je mogu naci kupila bih,pozdrav!

 7. Bojana Cakic

  I za anemiju…

 8. Bojana Cakic

  Odlicna melasa,koristim je za tortu sa jabukama ili dunjama..odlican izbor i protiv kaslja.

 9. Zdenka Moslavac

  nusproizvod…koji se dopiva preradom šećerne repe..

Napišite komentar