Menu 

Ako važite za ljubitelja mesa i ne želite da ga se odreknete onda se bazirajte na najzdravije vrste i pripremite ih pravilno.

Iako se sve više govori o tome kako je potrebno da se smanji unos mesa mnogi ne žele da ga izbace iz ishrane. Veruje se da se ta velika „frka“ oko mesa digla zbog sve češće upotrebe nezdravih, industrijskih mesnih prerađevina i nezdravog načina pripreme mesa, korišćenja nezdravih delova mesa (koža, masnoće, ..).

Naravno, mnogo ćete učiniti za zdravlje ako smanjite unos mesa. Mi ga preporučujemo tek 3 puta sedmično, a od toga jedan obrok bi trebao biti riblji.

Kako birati meso

meso rucak umaciNije reč samo o tome koje vrste mesa da birate, već i o tome kakve to „komade“ pripremate, šta kupujete. Meso birajte sa što manje mansoće, trudite se da odstranite kožicu (posebno kod peradi) i pripremajte ga sa malo masnoće, kuvajte, dinstajte. Pronađite što zdravije načine pripreme mesa.

Takođe, ono što je vrlo važno je da znate odakle vaše meso dolazi. Kupujte meso domaćih prozvođača, posebno ono za koje znate da su uzgajivači hranili životinje na ispaši. Neki domaći uzgajviači čak „pročišćavaju“ životinje tako što ih par meseci hrane i blitvom, svežim povrćem i travama. Veruje se da je to meso mnogo zdravije i ukusnije od mesa životinja koje su uzgajane u zatvorenom , u kavezima.

Meso je vrlo bogat izvor proteina i masnih kiselina koje su važne za ljudsku ishranu. Još uvek se vode velike debate da li nam je meso potrebno ili ne, da li bismo ga trebali jesti ili ne. Ako ste pristalica konzumacije mesa trudite se da jedete najzdravije meso i izbegavajte indsutrijske mesne prerađevine.

Riba

Verovatno ste i pretpostavili da je riba na prvom mestu. Mnogi je uvrštavaju u najzdravije meso na planeti. Ne samo da važi za odličan izvor proetina, već je vrlo bogata omega 3 masnim kiselinama, koje su ključne za naš nervni sistem i mozak, i važne za ponašanje i učenje.

riba na dasci za secenje

Ribe poput lososa, skuše i tune sadrže većinu nama važnih masnih kiselina, ali i vitamine B grupe, vitamin D i kalcijum. Divlje ribe imaju više vitamina od onih uzgajanih u ribnjacima. Ako jedete ribu s kostima obezbeđujete telu minerale i hijaluronsku kiselinu, važne za zdravlje kostiju. Naravno, oprez se predlaže posebno sa krupnijom ribom (poput tune), koja može biti prepuna žive ili čije meso može biti zagađeno.

Piletina i ćuretina

curetina rucak sa povrcem

Ako smatrate nešto zdravim mesom jer ima nizak nivo zasićenih masti, onda su piletina i ćuretina izbor za vas. Belo pileće meso je odličan izvor proteina (8 do 9 gr u 30 gr mesa). Tamnije meso (recimo iz karabataka i bataka) ima malo više zasićenih masti, ali i vitamin D i vitamine B grupe. Ćuretina ima više proteina i kalorija po gramu, a sadrži i triptofan, amino ksleinu koja izaziva pospanost.

Ako kupujete piletinu i ćuretinu predlažemo da pronađete lokalne uzgajivače, koji ne drže životinje u kavezima i koji ih hrane zdravo i da od njih nabavljate meso, jer je takva hrana neuporedivo zdravija od one koju nam nude u marketima ili pojedinim mesnicama.

Govedina

IMG_4456Iako ima dosta zasićenih masti, čista govedina je dobar izvor proteina, samo se trudite da je pripremate bez mnogo masnoća. Takođe, za odličan izvor gvožđa važi goveđa jetrica. Naravno, trudite se da kupujete domaće, lokalno ili organsko meso.

Divljač

Divlje meso je uvek zdraviji izbor: fazani, zečevi, divlje patke, divlji golubovi, … Ovo meso obično sadrži manje kalorija i zasićenih masnoća. Sadrže više polinezasićenih masti, ali i zdravih omega 3 masnih kiselina. (Pazite samo da je meso provereno i testirano).

Bube

Da, i bube su jestive. Naučinici iz Pekinga su nakon jednog velikog istraživanja došli do zaključka da je najbolje (u svakom pogledu), najzdravije i najmanje štetno meso gusenica svilene bube – ima više cinka od semenki bundeve, više proteina od mesa puža. Oko 450 gr ovog mesa u prahu obezbeđuje vam potreban dnevni unos vitamina B12. I, naravno, imaju vrlo vrlo malo zasićenih masnih kiselina.

Pročitajte i Kako da odaberete sveže meso.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. amorangels.com

    Nije rec samo o tome koje vrste mesa da birate, vec i o tome kakve to „komade“ pripremate, sta kupujete.

Napišite komentar