Menu 

Zimi najčešće kupujemo citrusno voće, puno vitamina C. Ali, da li znate koliko su dobre te crvene narandže, mandarine i klementine i koje su razlike među nujima?

Upoznaćemo vas sa voćkicama o kojima ne govorimo često, ali ih zato kupujemo obilato zimi. Upoznajte ih i izaberite najbolje za sebe.

Svo citrusno voće je bogato vitaminom C, folnom kiselinom i raznim korisnim mineralima. Konzumacijom agruma smanjujete rizik od srčanih obolenja i nekih vrsta raka, a za trudnice su višestruko korisni, jer, između ostalog, smanjuju i rizik od trudnoće fetusa sa urođenim bolestima, jer sadrže folnu kiselinu (vitamin B9).

Crvene narandže

citrusno voće“Krvavo” su crevne zbog antocijanina, pigmenta koji se u svetu biljaka pojavljuje u dve boje – crvena (i nijanse) kod višanja ili crvenog kupusa i plava, kao kod, recimo borovnica. Reč je i o moćnom antioksidantu, koji može usporiti razvoj ćelija raka, pa, prema nekim tvrdnjama i uništiti ih. Prebogate su vitaminom C, sadrže i 130 odsto od preporučene vrednosti, ali i kalijum, gvožđe, kalcijum, vitamin A, …

Da biste uneli dovoljnu količnu dnevno preporučene vrednosti folne kiseline trebalo bi da pojedete 5 do 6 crvenih narandži, ali možete ih kombinoviti i sa kivijem (Zašto je kivi za trudnice tako dobar?).

Konzumacijom crvenih narandži vaše telo se brže oporavlja, rane zaceluju brzo, imunitet jača, jačaju i kosti (zbog kalcijuma), čistite kožu (zbog vitmina A). Kako su prebogate antioksidantima zdravije su i delotvornije od običnih narandži.

Mandarine

Spadaju u grupu agruma, koje moćno deluje u sprečavanju raka i protiv debljanja. Konzumacijom mandarina možete da smanjite rizik od raka jetre ili raka dojke. Sveži sok od mandarina može predstavljati snažu odbrambenu barijeru za obolele od hepatisa C.

Naravno i one su bogate vitaminom C, a proizvode i sinefrin, koji sprečava nakupljanje holesterola u telu – snižavaju loš i podstiču dobar holesterol. Vrlo su korisne i posebno preporučljive ljudima koji imaju problema sa holesterolom.

citrusno voće

Pored toga što jačaju imuni sistem, bogate su vlaknima, koja vam duže daju osećaj sitosti. Doktori su utvrdili da konzumacijom mandarina snižavate inzulin i umesto da organizam nakuplja šećere i pretvera ih u masti, koristi ih kao gorivo što vodi do gubitka kilograma.

Jedenjem manadrina možete regulisati i krvni pritisak, ojačati imunitet, ali i poboljšati kožu. I lice i cela koža će lepše izgledati ako budete češće konzumirali mandarine, a možete ih i nanositi na kožu u vidu sveže isceđenog soka. Nije ni čudo što ekstrakte mandarina tako često koristite u kozmetičkoj industriji – protiv bora, akni, za čistiju kožu, ali i za jačanje i brži rast kose (prema nekim istraživanjima usporavaju i “dolazak sedih”). Ako sok od mandarina nanesete na kosu, ostavite kratko da deluje i isperete dobro istog dana vaša će kosa biti sjajnija i zdravija. Ulje manadarina možete iskoristiti i za brže zarastanje rana.

Klementine

citrusno voćeOne su najmanji članovi porodice mandarina. Nastale su ukrštanjem mandarina i slatke narandže. Dokazano ublažavaju stres i fenomenalno deluju na kožu. Sa dve klementine dnevno dobijate preporučenu dozu vitamina C. Pored askrobinske kiseline sadrže i beta karoten (i mnoštvo zdravih nutrijenata), pa su dobre i za vid.

Zanimljivo je da miris klementina na nas utiče tako da naše telo oslobađa serotonin (hormon sreće), što na nas deluje umirujuće, poboljšava san i ublažava stres.

Takođe, korisne su za tinejdžere, jer ako povremeno nanose sok od mandarina na lice mogu da unište bakterije koje izazivaju bubuljice. Uz to, vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, što je svakako više nego dobro za kožu.

Koje od ovih citrusa vi najviše volite?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar