Menu 

Svaki dan, većina nas, kupuje voće i povrće tretirano pesticidima. Ipak, postoji ono koje je malo opasnije od drugog. Saznajte koje i kako da uklonite što više pesticida sa voća i povrća.

Sa pesticidima proizvođači prskaju voće i povrće da bi odbili i ubili insekte. Dokazano je da su oni štetni po ljudski organizam, posebno u većim količinama. Neki opasniji pesticidi mogu da značajno oštete vaš probavni sistem, ali da u najgorem slučaju izazovu rak.

Najbolje bi bilo da kupujemo organske proizvode ili bar lokalno, od proverenih domaćinstava i proizvođača. Ipak, nismo svi u svakom momentu u mogućnosti da organizujemo našu ishranu na taj način.

Donosimo vam spisak voćkica i povrća, koje je obično najviše tretirano pesticidima i trebalo bi se kloniti ovih namirnica u marketima ili kupovati one strogo provernog porekla, domaće, organske.

“Pesticidne” namirnice

Ostataka pesticida najviše ima na: celeru, breskvama, jagodama, kelju, zelenoj salati i borovnicama. Ali u ovu grupu spadaju i: jabuke, paradajz, krastavci, grožđe, nektarine, krompir, spanać, paprike i raštan.

Preporučljivo je da bar ove namirnice kupujete od proverenih domaćih proizvođača ili da su provreno organskog porekla.

Kako ih čistiti i prati?

Kako ne možemo uvek kupovati organsko, kako zbog novca tako i, ponekad, zbog nedostupnosti, potrebno je da naučimo kako da najbolje očistimo i operemo voće i povrće da bismo uklonili što više pesticida.

Najjednostavniji način je da povrće i voće operete u posudi u kojoj ste razblažili malo jabukovog sirćeta (ili običnog). (Pročitajte ).

Još jedan efektivan način čišćenja je da namirnice potpite na 10 minuta u vodi u kojoj ste rastvorili malo morske soli i limunovog soka. Posle ih samo dobro isperite.

Malo komplikovaniji, ali takođe vrlo efektivan način čišćenja voća i povrće je da ga tretirate sa mešavinom manjih količina sirćeta, sode bikarbone i ekstrakta semenki grejpfruta rastvorenih u čaši vode. Ovu mešavinu stavite u sprej bocu, pa pošpricajte sa njom voće i povrće. Ostavite ga tako sat vremena, pa posle operite pod mlazom vode.

Koliko obraćate pažnju na to kakvo povrće i voće kupujete, koje ima najviše pesticida? Da li verujete da na ovaj način možete bar ublažiti opasnost od pesticida?

Piši!
Širi dalje!

5 komentara
  1. Bojana Cakic

    Bilo bi super kada bi se ovako oslobadjali pesticida, nazalost biljka vec iz korena ali i preko kore apsorbuje pesticide pa mi sve lepo to pojedemo :-(

  2. Jovan Damnjanović

    paradajs uglačan ko od plastike da je napravljen

  3. Sanja Gačević

    Predivna fotka :)

Napišite komentar