Menu 

Sigurno ste je već viđali, ali se okrenuli glavu. Možda ste rekli da ima lep cvet, ali to je bilo to. Da ste samo znali da je to bila divizma i koliko je ona korisna!

Ova višegodišnja biljčica ima “vunaste” listove i može da naraste i do 2 metra u visinu. Raste po šumskim čistinama, ali i slabo plodnim zemljištima, pa i na peskovtim oblama reka i potoka. Miris sveže biljke nije baš ugodan, ali osušena odaje miris meda. Cveta od jula do septembra. Možete iskoristiti gotovo celu biljku: cvet, koren i listove. Koren se vadi u martu, a cvet i listovi kada je biljka u cvatu.

Zanimljivo je da divizma može da proizvede ogroman broj semena (čak 100.000 godišnje – samo jedna biljka). Ta semena mogu da prežive gotovo sve uslove i da traju i do 100 godina!

Obično se koristi za lečenje disajnih puteva, problema sa uhom, kod gnojnih rana, problema sa kožom, …

Grlo i pluća

Njemačka institucija Commision E (koja se u svetu smatra vodećom organizacijom nadležnom za za bezbednost korišćenja i efikasnost lekovitih biljaka) je odobrila ovu biljku kao lek protiv kašlja i bronhitisa. Ali, stari narodi su je koristili vekovima. Sa njom su lečili astmu, tuberkolozu, prehlade, kašalj, bolno grlo i druge slične bolesti. Čaj napravljen od listova divizme je vrlo popularan kada su u pitanju ove bolesti. On ima snažna protuupalna i antivirusna dejstva.

Uho

Ova biljka se zove u pomoć i kod problema sa uhoboljom, upalom srednjeg uha i sličnim problemima. U ovom slučaju se koristi ulje biljke, koje se dobija tako što se cvetovi divizme potope u maslinovo ulje (o pravljenju lekovitih ulja pisali smo u tekstu: Ljekovito bilje: izrada ulja i praškova). U 1 litar maslinovog ulja staviti 150 grama suhog cveta. Ostaviti da stoji na toplom mestu ili na suncu 30-40 dana, procediti i upotrebljavati. Ulje može da ublaži bol u uhu, umanji upalu i ubrza proces oporavka. (Ipak, ne bi je trebali koristiti ukoliko postoji mogućnost da vam je bubna opna oštećena). Treba napomenuti, da ovo ulje može biti korisno i u borbi protiv herpesa.

Koža

divizma

By: Rob!

Divizma je cenjena zbog svojih blagotvornih dejstava i kada su u pitanju problemi sa kožom. Najbolje je napraviti melem od divizme (u tekstu Ljekovito bilje – napravite meleme smo pisali kako) i nanositi je na rane, opekotine, promrzline, ujede insekata, ali i protiv celulita, hemoroida i ekcema.

Cvetovi divizme se kombinuju sa pčelinjim voskom u pripremi melema protiv pelenskog osipa kod beba.

Još par zanimljivosti o divizmi: Rimljanke su nekada trljale listove divizme na lice da bi dobile prirodno rumenilo, a biljka je korišćena i kao prirodna boja za kosu i za odeću.

Takođe, za sada nije utvrđeno da upotreba ove biljke izaziva neka neželjena dejstva.

Piši!
Širi dalje!

19 komentara
 1. Marica Laus

  Ja je znam kao biljku koja se koristi ya ribolov, promućkaš je u vodi i riba ispliva :) O njoj se ucilo u vojsci u okviru preživljavanja u prirodi.

 2. Ljiljana Radovanovic

  Da i ja sam čula da se koristi kao čaj -za disajne organe. Za drugo nisam znala.

 3. Slobodanka Djuric

  koristila sam divizmu sa komovom rakijom i izlecila HIGROM [mrtva kost ] na ruci….

  • tanja

   molim te da das malo detaljnije uputstvo za lecenje higroma, koja razmera rakije i cveta, koliko puta dnevno, koliko dugo se stavljaju obloge i sl. Ja bih da probam.

 4. Marino Nino

  ima je kod mene na selu..

 5. Štefica Daraboš

  svida mi se

 6. Milorad Filić

  kako se koristi za isijas

 7. Snezana Djordjevic

  ima je na staroj planini, nisam cula da je lekovita.

 8. Rada Krsmanovic Pavlovic

  o da kod nas reste kao korov,ima je na sve strane…..

 9. Вања Маринковић

  nekada su ljudi sa njom lovili ribu

 10. Zoran Bogdanovic

  Provereno leci Isijas,usinuce.lumbago isijalgis.

 11. Suncica Dimitrijevic

  leci bradavice.

 12. Fikreta Pjevic

  Nepoznato….

 13. Mirko Zec

  o,da

 14. Kristina Radulovac

  Znam mesto gde ih ima koliko hoces, ali kad je dotaknes, nekako te svrbe ruke.

 15. Новица Палачковић

  Ne.

 16. Viktor Iles

  izlecio sam bradavice na prstima sa njom

 17. Danijela Banjesevic

  Da.

Napišite komentar