Menu 

Sa dolaskom novorođenčeta u kuću menaju se mnoge stvari, pa tako i pranje odeće za bebe. Trebate ukloniti mnoštvo mrlja, ali i čuvati bebinu osetljivu kožu.

Trebate posvetiti malo posebne pažnje pranju bebinog veša, od odabira deterdženta do uklanjanja mrlja.

Bebinu odeću perite odvojeno od vaše odeće i obavezno sve nove “krpice” operite i opeglajte pre upotrebe. Bebina koža je posebno osetljiva i potrebno je ukloniti sve ostatke jakih deterdženata, a i zbog “ubijanja” eventualnih bakterija peglanje je preporučljivo.

Pazite na čarapice, rukavice, kapice i druge sitne stvari – da ne bi “zaglavile” u veš mašini stavite ih pre pranja u odvojenu vrećicu ili u jastučnicu. Koristite program za pranje bebi odeće, ako ga imate na svojoj mašini. Reč je o programima koji obično imaju duplo ispiranje, a koristite i manje deterdženta.

bebina odeca 1

Čitajte etikete na odeći, posebno ako nešto perete prvi put i trudite se da ih pratite.

bebina odeca 3Deterdženti

Neki roditelji kupuju posebno deterdžente za pranje odeće za bebe. Međutim, stručnjaci tvrde da to zaista nije potrebno, ako vaše dete nema neke alergije ili vrlo osteljivu kožu. Neki čak smatraju da je pranje običnim ili tečnim deterdžentom čak i sa odećom ostalih ukućana dozvoljeno. Međutim, vi se trudite da bar u prvim mesecima perete bebinu odeću odvojeno. Takođe, tečni deterdženti se u većini slučajeva bolje ispiru od onih u prahu, od kojih na odeći mogu ostati tačkice koje mogu iritirati bebinu kožu.

Proverite kako vaša beba reaguje kada operete odeću standardnim deterdžentom. Ako nema iritacija možete nastaviti prati na isti način, ali u slučaju problema sa kožom isprobajte deterdžente bez dodataka i mirisa i ponovite ciklus ispiranja. Ponavljajte ovo dok beba ne napuni bar jednu godinu. Izbegavajte i jake omekšivače. U mašinu za veš možete dodati malo sode bikarbone (sa kojom možete tretirati i mnoge mrlje), kao i sirće prilikom ispiranja, jer uklanja ostatke deterdženta, a bolje omekšava odeću od industrijskih omekšivača.

Uklanjanje mrlja

Poželjno je da mrlje tretirate odmah, kada su sveže. Malo vode i blagog sapuna obično mogu rešiti problem. Ali, pazite samo da odeću dobro isperete.

bebina odeca 4

U takozvane proteinske mrlje spadaju mrlje od mleka, neke hrane i kada dete povrati. Koristite pastu koju ste napravili tako što ste pomešali malo vode i sode bikarbone. Utrljajte u mrlju i ostavite da deluje. Posle operite kao i obično ili ubacite u mašinu sa drugim bebinim vešom. Ako vam je beba previše osetljiva veš možete prati samo sa sodom bikarbonom (dodajete je u mašinu umesto praška), a umesto omekšivača koristite sirće (sa lavandom za miris – Kako na jednostavan način napraviti omekšivač za veš?). Odeću možete prethodno natopiti u boraksu pre pranja da uklonite mrlje.

bebina odeca 2Pelene

Pamučne pelene trebate prati odvojeno od ostale odeće. Prljave pelene je najbolje odmah proprati u lavoru da uklonite tešku prljavštinu (neka odstoje preko noći), pa onda u mašini. Ako budete koristili pamučne pelene u prvim mesecima bebinog života uštedećete, a smanjićete i mogućnost pojave pelenskog osipa. Naravno, to će podrazumevati i mnogo pranja i mašina će raditi često.

Pelene natopite u sodi bikraboni pre pranja preko noći, pa ih stavite sledeći dan u mašinu. Ne koristite jake deterdžente sa bojama i parfemima. Perite ih u vrućoj vodi i ostavite da ih mašina ispere dva puta. Ne koristite omekšivače, jer su mnogi iritantni za dečiju kožu. Pelene ostavite da se suše na suncu ili u sušilici za veš.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar