Menu 

Ovo je prva zima za vašeg mališana? Naučite kako se to “slažu” bebe i zima, kako da ih zaštite, negujete, oblačite i kada da ih izvedete vani.

Bebe su posebno osetljive zimi. Ako imate novorođenče ili malu bebu tokom zimskih dana obratite pažnju na par stvari. Donosimo savete kako da najbolje brinete za svog mališana tokom zimskih dana.

Sigurni smo da mislite o grejanju, o slojevima odeće, da li je dobro da izvodite bebu u šetnju zimi, kako da je zaštitite od prehlada, šta sa problemima sa kožom, …

Grejanje i toplota

Novorođenče još nije u mogućnosti da pravilno reguliše temperaturu svog tela kao starija deca ili odrasli. Zato njih najviše pogađaju promene temperature. Bitno je da beba boravi u prostorijama gde je temperatura stalno ista – to je važnije čak od toga kolika je temperatura, a kao neka optimalna se pominje ona od 16C do 20C. Ako dodajete grejalice u bebinu sobu nabavite termometar – potrudite se da temperatura ne varira mnogo u toku dana i, posebno, noći. Ni temperature veće od 22C-23C nisu baš pogodne za bebu. Ono na šta trebate paziti je i da vazduh nije previše suv. Naime, posebno u zimskom periodu, preporučljivi su ovlaživači vazduha ili, ako primetite da je vazduh suv, stavite vlažne peškire preko radijatora.

beba posle kupanja

Nega i zaštita kože

Kod beba se, kao i kod odraslih, zimi može javiti suva koža i izraženiji problemi sa kožom. Može doći i do pojave atropijskog dermatitisa, pa i psorijaze i sličnih obolenja. Crvena, suva koža, koja se guli je znak za uzbunu. To pokušajte sprečiti.

Zbog grejanja u kući, čestog kupanja, suvog vazduha, ali i hladnog vremena bebina koža je ugrožena. Potrebna joj je dodatna hidratacija.

Ne kupajte dete u pretoploj vodi. Idealna temperatura je 35C-37C. Ne kupajte dete dugo i ako ga kupate u kadici koristite uljne kupke. Bebu nakon kupanja najbolje je da istrljate lagano nekim bebi uljem, ili još bolje odgovarajućim biljnim uljima (ili mešavinom).

Što se tiče lica, koje je najviše izloženo, najbolje je da ga povremeno perete čajem od lipe ili kamilice – samo umočite kuglicu vate u mlak čaj i prebrište lice bebe. Na rukama beba bi trebalo da nosi isključivo pamučne rukavice (ne vunene).

Odeća

mama i beba na snegu

Bebu naravno ne treba ni prezatrpavati, ali ona obavezno treba jedan sloj odeće više nego vi što nosite. Ako je umotavate u dekicu, računajte upravo tu dekicu tim slojem više. Beba ne bi trebala izlaziti vani zimi bez kapice i rukavica. Pazite da odeća, posebno ona do tela bebe bude od potpuno prirodnih materijala. Odeću nakon pranja treba dobro ispirati. Kada perete bebinu odeću obevezno je perite odvojeno od vaše i namestite mašinu na još jedan krug ispiranja, jer prašak može da iritira kožu.

Zaštite i zdravlje

U vreme virusa i prehlada nije preporučljivo vodititi dete u zatvorena mesta sa mnogo ljudi (posebno ako tu ima prehlađenih i pušača). Perite ruke pre kontakta sa detetom, trudite se da mu ne ljubite ručice (jer će ih ono verovatno staviti u usta). Nosić je važno da čistite, ali malim smotuljkom vate umočenim u fiziološki rastvor. Izbegavajte štapiće za uši za ovu namenu.

Najbolja zaštita za bebu je da je dojite što duže možete – prva tri meseca su ključna.

Ako je dete razdražljivo, nezadovoljno, nema apetiit, teško diše, nema urednu probavu, a temperatura mu je iznad 38C obavezno se konsultujte sa pedijatrom.

Šetnja vani

mama i kolica snegZimske temperature nisu razlog da bebu držite stalno u kući. Naravno, vetar, magla i padavine nisu svakako pogodni, ali temperature do 0C, ako bebu dobro obučete, su sasvim prihvatljive.

Već od mesec dana beba je spremna za laganu šetnju u kolicima, naravno, dobro zaštićena. Pa ni malo snega neće joj škoditi, ako kolica prekrijete. Prema nekim istraživanjima, bebe koje izlaze češće vani, pa i na nižim temperaturama, ređe obolevaju.

Na niskim temperaturama šetnja bi trebalo da traje kraće (u pogodnim uslovima traje oko sat-sat i po) i ne plašite se ako se bebi obrazi i nosić malo zacrvene. Pazite samo na ručice i noge, ako primetite da su hladnije vreme je za povratak.

Dete ne vodite u šoping, markete i trgovačke centre – to su rasadnici virusa i bakterija.

Počitajte i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar