Menu 

Danas većina roditelja, na žalost, svoju djecu samo dovedu u kafić ili, u najboljem slučaju park, pa mnogi od njih gotovo da ne znaju kako izgleda krava, koza, gljiva ili divlje cvijeće. Pročitajte na koji način da pomognete djeci da se upoznaju sa stvarima o kojima će učiti u školi.

Tužno je što veliki broj djece nema tu sreću da s vremena na vreme posjeti selo, da prošetaju šumom, da odu na pecanje, da se voze čamcem po jezeru, da im neko pokaže životinje i biljke o kojima uče u školi. Ako to kao roditelj promijenite sasvim sigurno će vaše dijete imati bolje ocjene u školi i praćenje nastave će mu biti uveliko olakšano.

Selo

Ukoliko nemate rođake na selu, sigurni smo da imate neke prijatelje ili u, krajnjem slučaju, možete se uputiti na izlet na selo. Upoznajte se sa roditeljima čija djeca idu sa vašim mališanima u razred, možda neki od njih imaju vikendicu na selu ili rođake – djeca vole da se druže i da zajedno otkrivaju nove stvari. Možete se dogovoriti da jedan vikend oni povedu vaše mališane na selo, a drugi vi njihove na neki izlet. Vrlo je važno da djeca vide životinje da se upoznaju sa seoskim načinom života, da nauče da cijene rad tih ljudi, da upoznaju potpuno čist vazduh, da znaju kako mlijeko dolazi u tetrapake i na police marketa, kako nastaje sir, …

Šuma

Vodite djecu u prirodu barem jednom u 7 ili 14 dana. Park nije dovoljan. Uključite se u neku grupu šetača ili eko volontera, odvedite dijete na dane gljiva, prošetajte šumom, ponesite knjigu iz koje dijete uči i tražite u šumi te biljke, stabla, gljive, … Igrajte se kao da ste istraživači na pustom ostrvu. Naučite dijete da peca, čak i ako vi ne volite pecanje – možda će ga ono zavoljeti. Naučite ga kako da čuva prirodu, kako da se ponaša u šumi, na šta treba da pazi, kako da se obuče, čega da se čuva.

Izleti

Kamp ili izletišta su, takođe, mjesta koja djeca obožavaju. Naučite ih kako da zapale vatru, kako se priprema hrana na vatri, postavlja šator. Provozajte ih čamcem, dajte im da nauče da veslaju. Mogućnosti je mnogo. Samo nemojte nikada da dopustite da se ulijenite, da ograničite djecu na beton i gradski park.

I mališani mogu da budu pod stresom, a na ove načine ćete im sigurno pomoći da budu puni svježih informacija, novih iskustava, da probudite njihovu maštu i da im sami pružite školu prirode.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar