Menu 

Ako želite da se zdravo hranite, onda bi zdrave namirnice trebalo da sačinjavaju čak 80-90 odsto vaše ishrane. Ali, sa nekim zdravim namirnicama ne bi trebalo preterivati jer bez obzira na nutrijente koje sadrže one su bogate i kolrijama.

Isključivo zdrava ishrana sama nije dovoljna za gubitak kilograma jer vi u stvari morate održavati manji unos kalorija celo vreme. Sledeće namirnice sa naše liste se računaju kao zdrave, ali zbog bogate kalorijske vrednosti bi ih trebalo jesti u umerenim količinama.

Avokado. Odličan izvor mono i polinezasićenih masti, bogat je vitaminima i mineralima, ali za zdravu namirnicu ima zaista veliki broj kalorija.

3982949009_2d24bddd8c_z

Tamna čokolada. Veoma je bogata antioksidantima i ima brojna lekovita svojstva, može popraviti raspoloženje, sniziti krvni pritisak i kontrolisati nivo šećera u krvi. Iapk treba da pazite jer jedno parče čokolade sadrži 170 kalorija.

Orašasti plodovi. Bogati su mononezasićenim mastima i pomoćiće vam da duže ostanete siti, ali sa količinama budite oprezni pošto šaka orašastih plodova sadrži od 180 – 200 kalorija.

Maslinovo ulje. Svi veoma dobro znamo da je ovo zdrava namirnica, ali jedna kašika maslinovog ulja sadrži čak 120 kalorija i trebalo bi da ga umereno koristite ako pokušavate smršati.

Integralni hleb. Ako niste znali većina integralnih hlebova sadrži jednaki broj kalorija kao i hleb od belog brašna. Razlika je što integralni hleb sadrži dijetalna vlakna.

Grčki jogurt. Ova namirnica ima više proteina, a manje ugljenih hidrata od običnog jogurta, a jedna šolja sadrži 140 kalorija što je sasvim u redu ako u njega ne dodajete med ili šećer da mu poboljšate ukus.

Urme. Bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima, ali konzumacijom ovog voća povećavate unos kalorija. Jedna urma sadrži 25 kalorija.

990802343_0bb8ea9378_z

Krompir. Krompir kao namirnica nije samo loša u obliku čipsa ili pomfrita, čak i krompir pečen u rerni ima prilično visok broj kalorija. Jedan kuvani krompir srednje veličine sadrži čak 108, a pečeni 170 kalorija.

Kokice. Kokice su zaista obožavana grickalica uz gledanje filmova, ali najbolje bi bilo da sami pripremate kokice jer nkad ne možete biti sigurni šta dobijate u onim kupljenim kokicama. Kokice koje kupujete u marketima mogu imati i do 700 kalorija.

Banane. Jedna banana srednje veličine može sadržati i 120 kalorija i zato ako pokušavate izgubiti kilograme nemojte jesti više od jedne banane dnevno.

Sirevi. Ako ste na dijeti gledajte da ne konzumirate previše punomasnih sireva koji na 50 grama mogu imati i do 202 kalorije kakva je slučaj sa čedarom.

Kokosovo mleko. Poznato je po tome što ubrzava metabolizam, nažalost samo jedna šolja sadrži i do 550 kalorija i zato bi trebalo da pripazite kad kupujete i pijete kokosovo mleko. Birajte mleko na kome piše da nema kalorija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar