Menu 

Hrana je ta koja ima najveći uticaj na naše zdravlje. Iako znamo da nam neke namirnice štete mi ih uporno konzumiramo. Ipak, postoje one koje su u samom vrhu kada je štetna hrana u pitanju.

Naravno da treba da bežimo od brze hrane i gaziranih pića, ali ima i nekih “podmuklijih” namirnica.

Pažljivo birajte meso

Nije svo meso koje jedemo bezbedno. Nećemo vam pričati o GMO mesu koje svakako treba da izbegavate, već i o mesu životinja koje su hranjenje isključivo kukuruzom i sojom. U nekim zemljama imate meso podeljeno u razne ketagorije, pa tako i na ono životinja koje su hranjenje prirodnim putem, na ispaši, travom i zelenišem i one koje su hranjene kukuruzom i sojom. Naravno, meso (pa i mleko i drugi proizvodi) životinja hranjenih travom i senom je svakako zdravija opcija, jer sa tim dobijamo zdrave vitamine i minerale.

Istraživanja su pokazala da ovo meso ima manje zasićenih masnih kiselina, koje povezuju sa srčanim bolestima. Posebno može biti problem ako se životinje hrane sojom, jer može doći do hormonskih poremećaja. Najbolje je da kupujete domaće meso od proverenih proizvođača.

Kokice iz mikrovalne

Kokice su vrlo zdrave ako ih pravite sami u aparatu za kokice ili šerpi, ali kokice iz vrećica treba posebno izbegavati. Naime, u tim vrećicama obično možemo naći hemikaliju perfluorooktaničnu kiselinu, koju prema nekim istraživanjima povezuju sa uzrokom neplodnosti. Kada su je testirali na životinjama hemikalija je izazvala rak jetre, pankreasa i testisa. Kada pripremate kokice na ovaj način ta kiselina može dospeti u njih, pa ih tako i vi možete uneti u svoj organizam.

Zaleđeni šlag

Zaleđeni šlag u posudicama je jedna od najgorih opcija kada birate ledenu slasticu. Ni industrijski sladoledi nisu bolji izbor. Ipak, ledeni šlag je u samom vrhu loše hrane, koju svakako trebate izbegavati zbog niza štetnih sastojaka.

Krofne

Tu mislimo posebno na kupovne, pakovane. Većina ih sadrži oko 35 do 40 odsto trans masti, najgorih koje možete uneti u organizam. Tu su još i adtivi, štetne supstance, šećer i 300 kalorija po jednoj krofni.

hot dog

Brza hrana

Tu su u prvom redu hot dog, pomfri i pizza. Istraživanja su pokazala da sa čestom konzumacijom hrenovki i drugih sličnih mesnih prerađevina povećavate rizik od raka pankreasa za čak 67 odsto. U industrijski obrađenoj slaninici i hrenovkama nalazi se natrijum nitrat i sve to povezuju sa pojavom leukemije kod dece i tumora mozga kod beba. Pizze se ne morate odreći ako pravite domaću, zdravu, a, na sreću postoji mnoštvo dobrih recepata, pa čak i za one slatke (Zdrava pizza, Slatka pizza sa kremastim prelivom od bresaka, Pizza sa zdravim višnjama, Pizza ružice).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...