Menu 

Iako ne možete da verujete da je vaše dete već toliko poraslo da ima ljubavne probleme iako vam se čini da je još juče bilo u pelenama, jedino što vam preostaje jeste da prihvatite i naučite kako da se postavite.

Ako ste roditelj tinejdžera pitanje je dana kad će se on suočiti sa prvim zaljubljivanjem, ljubavnim razočarenjima, raskidima. Umesto da prevrćete oči na njegovo „slomljeno srce“ setite se sebe u tim godinama i pokušajte se postaviti na pravi način.

Šta kaže nauka?

Mozak zaljubljene osobe je pun seerotonina, norepinefrina i dopamina što na neki način imitira uticaj droge i zaista može doći do klecanja kolena, drhtavih ruku, ubrzanih otkucaja srca i ludih misli. Kao roditelj treba da budete svesni činjenice da će vaše dete morati proći kroz prvi raskid, ali imajte na umu da to vaš tinejdžer još ne zna. Fizički simptomi zaljubljivanja kod tinejdžera su identični onima kod odraslih osoba tako da se mišljenje da se prva ljubav ne računa jer će taj osećaj svakako proći nije istinito.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-teenager-beach-image12812489

Šta se dešava u mozgu tinejdžera?

Istina je da mozak tinejdžera i način na koji on spoznaje realnost raskid i ljubavne probleme može učiniti veoma bolnim iskustvom, a li pre nego se iznervirate zbog cele te drame zapamtite neke od sledećih stvari:

Moć rasuđivanja kod vašeg deteta još nije u potpunosti razvijena i to se prema nauci ne događa sve do verovali ili ne 25. godine jer je za to zadužen deo mozga koji se zove prefrontalni korteks koji se u potpunosti razvija tek u dvadesetim. Upravo iz tog razloga tinejdžeri ne mogu baš tako lako da prebrode ljubavne probleme.

Tinejdžeri su skloni ovisnostima. Mozak tinejdžera je skloniji ovisnostima prema alkoholu i drogama nego mozak odraslog čoveka, a pošto zaljubljivanje u mozgu na neki način izaziva sličnu rekciju kao i konzumiranje droga zato su tinejdžeri posebno osetljivi kad se zaljube i kad prolaze kroz raskid.

Vaše dete živi u sadašnjosti. Krivite prirodu ili taj prefrontalni korteks koji se još nije razvio, ali treba da se pomirite sa činjenicom da je tinejdžerima teško da razmišljaju o budućnosti i upravo iz tog razloga im je teško shvatiti da će to loše osećanje s vremenom jednostavno proći.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-love-problems-image17483708

Kako da pomognete detetu da preboli?

Oporavak od raskida i „slomljenog srca” u tinejdžerskim danima zahteva vreme i strpljenje, a vašem detetu možete pomoći tako što ćete obratiti pažnju na neke veoma bitne stavke.

Nipošto ne podcenjujte stanje u kome se vaše dete nalazi jer morate znati da je to njemu veoma važno i na kraju krajeva bolno iskustvo i zato pokušajte da saosećate i pokažete da razumete to kako se oseća u tom trenutku.

S druge strane, dajte neka konkretna rešenja koja su vama pomagala dok ste prolazili kroz isto. Savetujte detetu da počne da vodi dnevnik, šeta, vežba, radi nešto što ga opušta da bi lakše zaboravio crne misli.

Pripremite se na to da će vaše dete imati neku vrstu faza tugovanja od tuge, usamljenosti i radosti kroz svega nekoliko meseci, a vi treba da mu budete na raspolaganju za svaku od tih faza i emocija.

Kako da se ponašate?

Mnogi roditelji previše emotivno doživljavaju teške situacije kroz koje im dete prolazi, gotovo teže nego kad su oni prolazili kroz isto i zato je od velike važnosti da se pored vašeg deteta na pravi način pobrinete i za sebe.

Opustite se, pokušajte ostati što više smireni u celoj toj situaciji i pripremite se na mnoštvo veoma iznenađujućih činjenica koje ćete saznati o vašem detetu tokom celog tog perioda. Pokušajte da ne osuđujete i da ne delujete previše iznenađeno posebno ako shvatite da je upravo vaše dete samo krivo za sve što mu se dešava iako ste ga vi učili drugačije.

Isto tako dopustite sebi da budete tužni zbog svog deteta i zbog saznanja da odrasta te da više nije mali i u potpunosti ovisan o vama. Onog trenutka kad priznate sebi zbog čega ste tužni i bol će u potpunosti izgubiti moć nad vama.

I na kraju krajeva uvek vam ostaje opcija da pozovete stručnu pomoć u vidu psihologa ako mislite da dete upada u depresiju ili neka slična stanja ili jednostavno smatrate da sve to predugo traje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar