Menu 

Ako niste znali „mali odmor“ je disciplinska mera za klince kada oni treba da budu mirni nekoliko minuta na mestu koje ste za to odredili i to naravno onda kada su neposlušni. Mali odmor ne mora da bude u ćošku, to može biti na stolici u kuhinji ili hodniku, gde god vi odredite. Važno je samo da dete kaznu odradi mirno i bez pogovora.

Ali, šta onda kada ova mera više ne pali i kada mališani jednostavno oguglaju na nju, jednostavno je odrade i kasnije nastave kao da se ništa nije desilo? Mi imamo nekoliko saveta koji će vam pomoći u takvim situacijama.

S druge strane postoje mališani kod kojih ovakav način disciplinovanja jednostavno ne donosi nikakve rezultate i ako to isto primećujete kod svog deteta nemojte biti previše uporni nego probajte naći neki drugi način kako da kaznite dete, odnosno stavite mu do znanja da je pogrešilo i da treba da snosi posledice za svoje ponašanje, jer to i jeste poenta kazne. Ipak ako vidite da kazna pogoršava ponašanje deteta i izaziva zabrinjavajuće ponašanje, možda bi trebalo da promenite taktiku. Jer nisu sva deca ista.

3863245892_48623178af_z

Budite pažljivi i pazite kako regaujete. Ako vaše dete ima tantrum, ne želi poslušati i jednostavno vam ispituje stepen tolerancije pokušajte da ne reagujete naglo, smirite se, brojite do deset pre nego što kažete koja je kazna. Od vaše rekacije može zavisiti da li će dete ponoviti loše ponašanje ili ne. Veoma je važno da dobro promislite pre nego odreagujete. Sam način na koji izgovarate kaznu je na neki način efikasniji od same kazne.

Promenite značenje malog odmora. Ovakav vid kazne obično podrazumeva da dete bude izolovano kratak vremenski period da mi moglo da razmisli o svom ponašanju. S druge strane umesto kazne pokušajte smireno sesti sa detetom i razgovarati o tome šta se desilo. Umesto da dete pošaljete u kaznu jasno mu recite šta se od njega očekuje, jer deca pozitivnije reaguju na direktna uputstva. S druge strane dete će se osećati zaštićeno i sigurno.

Galamite samo u ekstremnim situacijama. Ovo će biti veliki izazov za većinu majki, posebno one koje imaju više od jednog deteta i koje su prezauzete tokom dana te koje reaguju u trenutku, bez razmišljanja. Stručnjaci kažu da bi vikanje trebalo ostaviti samo za neke ekstremne situacije, kada je dete u fizičkoj opasnosti ili kada može ili želi povrediti drugo dete. Istraživanja su pokazala da učestalo vikanje na dete kasnije može povećati šanse za depresiju i probleme sa ponašanjem kod dece u kasnijem životu. Isto tako važno je da ne vičete stalno, da vikanje jednostavno ne bi izgubilo svoju funkciju. Dete treba da zna razliku, treba da je svesno toga da kad zagalamite to je znak opasnosti.

Pohvalite dete kada nešto uradi kako treba. Krenite od sebe, da li vam je veća motivacija da na poslu dajete više od sebe pozitivan ili negativan podsticaj? Sigurni smo da će većina vas odgovoriti ovo prvo. Isti slučaj je i sa decom. Nikako nemojte podcenjivati snagu pohvale i nije važno da li je u pitanju velika ili mala pohvala. Čak i onda kad vam se čini da vaše dete ne zaslužuje pohvalu ni za šta u poslednje vreme , sedite i razmislite, sigurno ćete naći bar jednu sitnicu i pohvalite dete za nju.

1883288456_4d4ad9c1ff_z

Trenirajte svoje dete. Postoji način vaspotavanja koji se zove disciplina bez stresa, a sigurni smo da je to ono čemu svi na svetu težimo. Jedna od stavki koja podrazumeva ovakav način disciplinovanja je to da roditelj jasno kaže detetu šta se od njega očekuje. Ovo je posebno važno kod dece koja su ranije imala problema sa ponašanjem. Jednostavno detaljno objasnite vašem detetu šta se od njega očekuje i ne dozvolite mu da razmišlja o tome već mu recite samo da treba da reaguje. Naravno niti ovakav metod nije delotvoran kod sve dece, ali svakako probajte i pronađite ono što vama najviše odgovara.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar