Menu 

Šargarepa je povrće za koje svi znamo koliko je zdravo i koliko lekovitih svojstava ima. Ako se još uvek dvoumite, evo nekoliko, više nego dobrih razloga zašto bi trebalo jesti što više šargarepe.

Pored toga što je zdrava, šargarepa je ukusan dodatak svim jelima, a čorbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi. Saznajte kako šargarepa utiče i pospešuje zdravlje kože, očiju, probave i zuba.

dreamstime_s_11126775

1. Šargarepa je na prvom mestu bogata beta karotenom veoma moćnim antioksidantom koji pored mnogih dobrobiti koje ima, se u organizmu pretvara u vitamin A koji održava zdravlje i lepotu kože.

2. Kad je u pitanju dobra probava, šargarepa ima veliki uticaj. Ona pospešuje produkciju pljuvačke i prikuplja esencijalne minerale, vitamine i enzime koji poboljšavaju probavu. Redovnom konzumacijom sveže šargarepe možete sprečiti pojavu gastritisa i mnogih drugih problema sa probavom.

3. Šargarepa je bogata i alkalnim elementima koji pročišćavaju i revitalizuju krv, a u isto vreme potpomaže postizanje dobre ravnoteže kiselina u organizmu.

4. Kalijum je takođe jedan od minerala kojima je šargarepa veoma bogata, a on pomaže da u organizmu održimo dobru ravnotežu natrijuma, što automatski utiče na nivelaciju krvnog pritiska.

5. Konzumiranjem šargarepe neutrališemo bakterije u ustima i na taj način sprečavamo kvarenje zuba.

dreamstime_s_18777955

6. kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina mogu vam poslužiti oblozi od narendane šargarepe. Ako sumnjate, probajte prvom prilikom.

7. Pored svega ovoga šargarepa sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji pospešuje zdravlje debelog creva i sprečava nastanak raka.

8. Ovo sjajno povrće je veoma dobro i za regulaciju šećera u krvi jer sadrži karotenoide.

9. Kad je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova i tu nam šargarepa može pomoći, jer zbog upijajućih vlakana kojima je bogata ima mogućnost da poveća dobar, a snizi loš holesterol i na taj način preventivno deluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

10. I na samom kraju preporučujemo vam da što više jedete šargarepu zbog njenog uticaja na zdravlje očiju, kose, noktiju i to tako što potpomaže detoksikaciju organizma i obnavljanje ćelija.

 

Piši!
Širi dalje!
8 komentara
 1. Slavica

  Trebai verovati da pomaze i jesti i verovati

 2. Darija Grgurevic

  bas tako…

 3. Danijela Jovanović

  Da ako se nadje neka koja nije toliko prskana da nema nista zdravo u sebi.

 4. Danijel Milosavljevic Seki-brica

  i jesu bili u pravu,jeste li videli nekog zeca sa naocarima?

 5. Ненад Малиџо Стевановић

  bez nje neumem da skuvam a ma bas nista

 6. Valentina Paloma

  Ja sam je jela obilno i jos uvek je jedem….a dioptrija mi je vec na -7 ;)

 7. Pepi Veljanovski Kanevce

  vistina e taka ..i ton riba pa ne vredi!!!sve je individualno…

 8. Radoslav Petkovic

  ako u zivotu nisam pojeo 10 tona sargarepe,nisam ni manje…a dioptrija mi je -1,5!!! Cista prevara :-)

Napišite komentar