Menu 

Jeste li ikad čuli za amarant, jeste li ga ikad probali? Danas vam otkrivamo sva lekovita svojstva ove neobične namirnice koja se iz dana u dan sve više koristi i kod nas.

Amarant se u većini zemalja sveta smatra korovom iako izgledom neodoljivo podseća na žitaricu, a uzgaja se kao povrće već hiljadama godina. Asteci su toliko voleli ovu namirnicu da je postala sastavni deo njihovih verskih rituala. Danas se ona upotrebljava na isti način kao riža, a nutritivna vrednost amaranta najsličnija je kinoi što je svrtava u red zdravih namirnica. Ako se još uvek dvoumite treba li da probate amarant mi ćemo vam dati nekoliko više nego dobrih razloga zbog čega bi to trebalo da uradite čim pre.

Krenimo redom.

Ne sadrži gluten. Pošto u stvari nije žitarica amarant ne sadrži problematične proteine koje možete naći u pšenici, raži ili ječmu. Brašno od amaranta se može koristiti za zgušnjavanje krem supa, umaka i još mnogo toga, a možete ga mešati i sa ostalim bezglutenskim brašnima u pripremi kolača.

Holesterol. Ulja i fitosteroli koji se nalaze u amarantu dokazano pomažu snižavanje nivoa holesterola u krvi, uključujući trigliceride i LDL holesterol.

Antiupalna svojstva. Amarant takođe sadrži ulja i peptide za koje su istraživanja dokazala kako mogu olakšati bolove i ublažiti upalne procese u organizmu. Ovo je posebno važna informacija za sve one koji boluju od hroničnih upala koje naršavaju zdravlje u vidu dijabetesa, srčanih obolenja.

Antikancerogana svojstva. Verujemo da ste onog trena kad smo ovu namirnicu uporedili sa kinoom sami zaključili da je veoma zdrava i da ima antikancerogena svojstva i to upravo zbog peptida koji se u njoj nalaze. Antioksidanti dokazano štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima , a ujedno i od kancoregenih obolenja.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????

Povišen krvni pritisak. Nedavno sprovedena istraživanja dokazala su kako vlakna i fitonutrijenti koji se nalaze u amarantu snižavaju krvni pritisak i zato se preporučuje svim srčanim bolesnicima kao i onima koji imaju povišen pritisak.

Proteini. Ova namirnica je veoma bogat izvor proteina koji je mnogo lakše probavljiv od većine drugih biljnih proteina, a najsličniji je mlečnom proteinu. Ovo je sjajna vest za sve vegane i vegetarijance koji teško podnose mahunarke.

Lisin. Povrće i žitarice obično sadrže veoma malo amino kiselina, a amarant je pravi izuzetak jer sadrži lisin, amino kiselinu koja telu pomaže da apsorbuje kalcijum, gradi mišiće i obezbeđuje energiju.

Vlakna. Veoma je bogat prirodnim vlaknima čiji je glavni cilj da nas zasite, poprave nam zdravlje probavnog trakta, holesterol i krvni pritisak stave pod normalu te uspore apsorpciju šećera i dozvole telu da proizvodi sopstvenu energiju.

Minerali. Kad su u pitanju minerali tu su na prvom mestu kalcijum, magnezijum i bakar, a tu su i nešto manje količine cinka, kalijuma i fosfora. Ovi minerali su najvažniji za jačanje kostiju i mišića, pravilnu hidrataciju, energiju i od vitalnog su značaja za obavljanje nekih svakodnevnih funkcija u organizmu.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Vitamini. Pored svih sjajnih minerala u amarantu se nalaze mnogi vitamini uključujući A, C, E, K, B5, B6, folati, nijacin i riboflavin. Svi oni deluju kao antioksidanti, dižu nivo energije, kontrolišu lučenje hormona i još mnogo toga.

Kako deluje na imunitet? Baš zahvaljujući svim vitaminima i mineralima koje u sebi sadrži istraživanja su dokazala da povoljno deluje na imunitet i jača ga prirodnim putem, a isto tako se veruje da preventivo deluje na prevremeno sedenje kose.

Kao i većina semnki, orašastih plodova i žitarica i amarant sadrži određene fito kiseline, molekul fosfora koji se vezuje za mnoge minerale i koristi te važne nutrijente. Iz tog razloga amarant je uvek potrebno dobro namočiti u vodi, pre kuvanja da bi se neutralisala većina fito kiselina. Isto tako, ova namirnica sadrži malu količinu okslane kiseline zbog koje bi je u većim količinama trebali izbegavati oni koji imaju giht, bubrežni bolesnici i oni koji pate od reumatoidnog artritisa.

Amarant možete iskokati kao kokice i napraviti veoma zdrave grickalice. Začinite ga sa malo meda ili javorovog sirupa.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Zeljana

    Skuvati amarant u vidu kaše,oko 20 minuta na slaboj temperaturi.Skuvanom amarantu dodati cejlonski cimet,agava sirup ili med i malo mlevenih orahe,eventualno kasiku mlevene plazme,dodati kasiku kpkosovog ulja.

Napišite komentar