Menu 

Svi se mi više manje oslanjamo na dodatne količine kafe kad nam je potrebna energija da preguramo dan, ali uz samo male promene u ishrani možemo dobiti dodatnu energiju na mnogo zdraviji način.

Osećate se bezvoljno, zevate i mislite da nema šanse da dočekate kraj radnog vremena budni? Ne brinite svima nam se dešavalo da nam se baterije brzo isprazne, ali na svu sreću mnogo je načina da to popravite i to bez energetskih napitaka i kafe.

Hidratacija. Slaba hidratacija organizma može da nas iscrpi i utiče na slabiji rad metabolizma te oteža obavljanje i najobičnijih dnevnih obaveza i zato obavezno pijte dosta vode tokom dana.

Jedite svaka 3-4 sata. Da biste telesne tečnosti održali na zadovoljavajućem nivou potrudite se da redovno jedete. Nije važno da li su u pitanju 3 veća obroka ili 5-6 manjih, važno je da ih ne preskačete jer su vam neophodni kao izvor energije.

Pametno unosite kofein. Mnogo je zdravstvenih dobrobiti u ispijanju jutarnje šoljice kafe ili čaja, ali ne preterujte i pravite veće razmake između dve kafe.

Hrana koja podiže nivo energije

http://www.dreamstime.com/stock-image-homemade-whole-grain-bread-over-wooden-background-selective-focus-closeup-image33367501

Celovite žitarice. Jedan od najboljih i najzdravnijih načina za podizanje energije jeste konzumiranje celovitih žitarica kao što su zob, kinoa, bulgur, proso, ječam jer su bogate kompleksnim ugljenim hidratima i vlaknima koji su zaslužni za održavanje energije tokom celog dana.

Voće bogato vodom. Kao što smo napomenuli, hidratacija je jedna od bitnijih stavki kad je u pitanju energija, a hidrataciju organizma potpomoći će i voće koje je bogato vodom kao što su jabuke, lubenica i bobičasto voće.

Orašasti plodovi. Ove zdrave grickalice su veoma bogate proteinima i zdravim mastima koje nam ozbebeđuju nalet energije kad nam je potrebna. Upravo iz tog razloga na poslu umesto nezdravih peciva za užinu uvek nosite kesicu orašastih plodova. Orašasti plodovi su jedan od najboljih biljnih izvora gvožđa, omega 3 masnih kiselina i amino kiselina.

Sočivo. Ovo je namirnica koju bi što češće trebalo upotrebljavati iako nije baš karakteristična za naše podneblje. Sočivo je bogato vlaknima, a samo jedna porcija sadrži polovinu od preporučenih dnevnih potreba. Posebno se preporučuje obolelima od dijabetesa tipa 2 jer stabilizuje nivo šećera u krvi, a uz to je veoma bogat izvor gvožđa.

Hrana koja snižava nivo energije

Ako imate problema da pregurate radni dan i uvek radite sa pola snage probajte iz upotrebe izbaciti neke od namirnica koje ćemo vam navesti i pratite ima li promene.

http://www.dreamstime.com/stock-image-heap-muffins-donuts-fresh-made-image35446251

Proizvodi od belog brašna sa dodanim šećerima. Znamo da će ova informacija većini teško pasti, ali vaši omiljeni proizvodi od belog brašna, krofne, mafini, kifle kao i slatkiši uveliko utiču na smanjenje energije. Iako vam se čini da nakon što pojedete čokoladu nivo energije skoči on je veoma kratkotrajnog daha i nakon toga ćete osetiti umor.

Masna hrana. Ako u toku dana imate mnogo obaveza možda bi trebalo da zaobiđete omiljenu roštiljnicu ili restoran brze hrane jer će vas masnoća koju uneste u organizam poprilično usporiti. Vaš probavni sistem treba mnogo napornije da radi da bi svario sve masti kojim ste ga bombardovali pa tako trošite energiju potrebnu za rad ili za vežbanje.

Industrijski prerađena hrana. Obično sadrži sve što smo naveli i što nikako nije dobro za vaše zdravlje i zato je izbegavajte koliko god ste u mogućnosti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako ste se ikad zapitali koja je to mala promena koju bi trebalo uvesti za poboljšanje opšteg zdravlja, većina stručnjaka će vam reći da jedete više zeliniša.