Menu 

Sigurno ste više puta čuli kako su fizičke aktivnosti tokom trudnoće veoma dobre za bolji san, jačanje organizma, izdržljivost i bolje raspoloženje. Uprkos ovim istinitim tvrdnjama postoje aktivnosti koje bi tokom trudnoće trebalo izbegavati.

Plivanje, lagane šetnje i džogiranje su ono što se preporučuje trudncama. Bez obzira na to koliko ste aktivni bili pre trudnoće, otkrivamo vam koje fizičke aktivnosti nisu baš najsretniji izbor u trudnoći.

Vežbe koje treba izbegavati

Ako ste redovno vežbali pre nego što ste ostali u drugom stanju pre nego nastavite sa uobičajenom rutinom obavezno se posavetujte sa svojim lekarom. Ovo su aktivnosti koje bi u svakom slučaju trebalo da izbegavate.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-young-pregnant-woman-pair-boxing-gloves-image25740449

Vežbe za gubitak kilograma. U zavisnosti od vaše težine pre trudnoće možete očekivati da tokom trudnoće dobijete od 12-17 kilograma. To može biti veoma stresno psihički i fizički, ali zbog zdravlja sebe i svoje bebe, vežbe za sagorevanje kalorija sačuvajte za posle porođaja.

Kontakni sportovi. Sportovi kao što su košarka, fudbal, hokej su veoma rizični za igranje u trudnoći zbog mogućih padova i udaraca. Nakon prvog tromesečja izbegavajte ovakve vrste vežbe.

Vežbe koje zahtevaju balansiranje. Tu spadaju aktivnosti poput skijanja, jahanja pa čak i vožnje bicikla, a koje zahtevaju odražavanje ravnoteže što vam sa velikim stomakom nikako neće biti jednostavno. Nakon 12. nedelje, vozite isključivo sobno biciklo.

Preterivanje. Možda ste pre trudnoće navikli da se iscrpljujete i idete do granica izdržljivosti, ali u trudnoći preterivanje može da smanji dotok krvi do materice. Nemojte se previše iscrpljivati, u svakom trenutku vežbanja trebalo bi da možete otpevati kratku pesmicu bez da vam nestane vazduha.

Skakanje. Kako trudnoća odmiče, zglobovi bivaju sve slabiji i zato izbegavajte preterano skakutanje koje se praktikuje u aerobiku ili kik boksu da biste izbegli povrede.

Vežbanje po vrućini. Tokom vrućih letnjih dana dobro isplanirajte u koje doba dana ćete vežbati i neka to uvek bude rano jutro ili naveče kad sunce zađe i obavezno pijte puno vode.

Ležanje na leđima. Nekoliko minuta ležanja na leđima u trudnoći je sasvim u redu, ali kako vaša materica bude rasla i bivala sve teža i teža postoji mogućnost da dođe do prekida cirkulacije prema nogama i stopalima kao i prema bebi. Izbegavajte joga položaje , trbušnjake i vežbe koje zahtevaju ležanje na leđima duže od par minuta.

Vežbanje na visini. Pentranje po visokim planinama nisu opcija tokom trudnoće tako da ćete svoj avanturistički duh morati smiriti dok ne dođe beba.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-pregnant-woman-exercising-pretty-dumbbells-home-image33678902

Napravite kombinaciju vežbi za svoje stanje

Ako se vaša omiljena fizička aktivnost nalazi među onima koje smo naveli ne očajavajte, porazgovarajte sa vašim lekarom pod kojim uslovima bi mogli da se nastavite baviti svojim sportom i kakve promene da uvedete.

Smanjite intenzitet. Umesto brzog trčanja i sprinta praktikujte lagano džogiranje, a umesto standardne napredne joge prebacite se na časove joge namenjene trudnicama.

Skratite vreme vežbanja. Kako vaša trudnoća bude odmicala velika je verovatnoća da ćete se umarati brže nego obično. Energiju ćete uštedeti ako budete podelili vreme vežbanja na nekoliko kraćih intervala. Ako ste inače šetali pola sata odjednom, sada praktikujte više šetnji od po deset minuta tokom dana.

Podignite težinu. Dok se istežete na leđima, utrolajte peškir i podmetnite ga ispod jedne strane leđa da održite dobar protok krvi prema nogama i materici.

Koristite lakše tegove. Više ponavljanja sa tegovima manje težine će vaše mišiće održati snažnima bez bojazni od povreda zglobova.

Uz ovih nekoliko malih promena imate mnogo sigurnih načinja da vežbate tokom trudnoće, a da ne naškodite ni sebi ni bebi. Pre bilo kakve promene u vežbanju obavezno se posavetujte sa lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar