Menu 

Kada se kod beba počinju pojavljivati zubići, to ih čini nervoznim, jer, kako kažu pedijatri, bolovi i “škakiljanja” su česti. Ponekad se javljaju simptomi kao kod gripe. Detetu, ipak, možete pomoći da prebrodi taj period.

Zubi se pojavljuju u grupama od po četiri. Kod većine dece pojavljuju se već od šestog (a moguće i od četvrtog) meseca. U tom periodu, posebno na početku, mališani obično pojačano balave, ali javlja se i kašljanje, blago povišena temperatura, griženje, osip na bradi, loše spavanje, dijareja. Saznajte šta im može pomoći u tom periodu.

Ćilibar

Ćilibar je fosilna smola nastala od praistorijskog drveća. Poznat je kao prirodni analgetik protiv upala i infekcija. Istraživanja su pokazala da ćilibrske ogrlice kod beba smanjuju balavljenje, ublažavaju upale desni i imaju smirujuće dejstvo. Kada ćilibar dođe u doticaj sa kožom dolazi do isparavanja ulja, koje koža upija i propušta u krvotok.

Hladne obloge

Zubiće i desni možete detetu masirati hladnim oblogama. Recimo, rashladite čisti pokvašeni komadić tkanine i trljajte sa tim kratko bebine desni. Sličan efekat stvara i hladnija hrana, poput rashlađenog voća.

Gel

Postoji nekoliko gelova za desni, koje možete nabaviti za svog mališana. Dobar je za bebe koje pojačno muče zubići, jer umrtvljuje desni, kada na njih nanesete gel.

Dvopek

Možete ga davati detetu koje već dovoljno staro da jede čvrstu hranu. Dvopek je dobar, jer je hrskav i sa njim se stvara pritisak na natečene desni.

Gaza

Čišćenje desni u tom periodu je vrlo uznemirujuće za bebu, ali, možete probati sa mekanom gazom, umesto četkice.

Pažnja

Velika količina mažnje i pažnje može takođe pomoći. Sa mnogo ljubavi i uz razne igre detetu možete skrenuti pažnju sa boli. (Pogledajte kako da detetu pokažate ljubav sitnicama)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar