Menu 

Ako želimo zdravije da se hranimo ili izgubimo kilograme prvi na „odstrel listi“ namirnica je svakako šećer. Lako reći, ali teško uraditi.

Ako ste veliki ljubitelj slatkoga pročitajte koje su to prirodne i zdrave zamene za beli šećer. Zasladite svoja jela, ali pazite na zdravlje. Postoje mnogi veštački zaslađivači, koji ne sadrže kalorije, ali je potvrđeno da su neki od njih veoma blisko povezani sa rizikom od nastanka raka, tu su i aspartama, saharin, sukraloza…

Kada tražite prirodne zaslađivače obratite pažnju na to da su veoma malo ili nimalo industrijski prerađivani i da sadrže hranjive materije i antioksidante. Evo liste najboljih prirodnih zaslađivača.

Melasa

Melasa je ono što ostane nakon rafinisanja šećerne trske i pretvaranja u beli šećer. Melasa je zaslađivač sa najviše nutrijenata, obezbeđuje vam velike količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, a slatka je.

Urme

Urme su veoma slatko voće pomoću kojeg možete zasladiti svoja jela i napraviti sjajne deserte. Pored slatkoće, urme sadrže vitamine B6 i A, kalijum i kalcijum. Urme koristite za razne slatke loptice, pudinge i proteinske pločice.

Med

Med sadrži antibakterijska svojstva i velik je izvor antioksidanata, koji su stigli iz cvetnog polena. Tamni med čak poseduje više antioksidanata od svetlog meda. Najbolje je da koristite organski med malih proizvođača, jer je takav med bogat hranjivim materijama i antioksidantima.

Javorov sirup

Ovde ne mislimo na onaj flaširani sirup iz supermarketa, već na pravi javorov sirup koji se dobija iskuvavanjem biljnog soka javora. Iako se najčešće koristi kao preliv za palačinke možemo ga koristiti i kao zaslađivač jogurta, čaja ili domaćeg sladoleda. Sadrži male količine kalcijuma, cinka i riboflavina.

Stevija

Stevija je prirodni zaslađivač do sto puta slađi od običnog šećera, Ne sadrži kalorije, a dobija se od južnoameričkog grma. Za steviju se tvrdi da je jedini siguran veštački zaslađivač na tržištu. U priči „Aspartam i stevija: priča o borbi dva zaslađivača“ pročitajte više o ovom zaslađivaču.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Mile Seca

    Kako med može da bude prirodna zamena šećeru, kada sadrži mnogo ŠEĆEA?

Napišite komentar