Menu 

Verovatno ste čuli za masažne jastuke i da povoljno deluju protiv ukočenosti i glavobolje, ali i cena im nije mala. Međutim, možete ih, sasvim jednostavno, sami napraviti. Evo i kako.

Najjednostaniji metod

U jastuk možete stavljati kukuruz i rižu, jer se ova zrna lepo prilagođavaju vašoj glavi i vratu. Sašijte jastuk, ostavite jednu stranu neušivenu. Napunite ga zrnima kukuruza ili riže, a za umirenje, lep san i prijatan miris zrncima dodajte i par vezica suve lavande. Ako pravite jastuk standardne veličine 60×30 cm onda će vam trebati oko 5 šolja kukuruza ili riže.

Iglom i koncem ušijte otvor i stavite jastuk u jastučnicu. Ukoliko vas boli glava ili ramena ili su vam leđa ukočena, samo stavite ovaj jastuk u mikrovalnu rernu na 90 sekundi ili rernu od šporeta (pazite samo da ne izgori). Možete ga zagrejati i fenom za kosu. Lezite na ugrejan jastuk i pokušajte da se opustite. Ako je vaš jastuk napravljen od kukuruza mirisaće na kokice kada ga budete zagrejavali, ali ne plašite se, nećete dobiti jastuk pun kokica. Proverite toplinu jastuka pre nego legnete na njega da se ne biste opekli.

Jastuk od heljde

Ovaj jastuk je postao vrlo brzo popularan jer vam nudi kvalitetan san, odličan je za one koji su skloni alergijama, ublažava bolove u leđima i ramenima.

Ako kupujete jastuk od heljde tražite onaj napravljen od kvalitetnih i, poželjno, krupnijih heljdinih ljuspica, bez prašine, koju nalazimo u jezgru heljde. Kako se mi pomeramo u snu, tako se pomeraju i ljuspice u jastuku i masiraju naš vrat i leđa. Nisu neudobni, a nekima su pomogli i da ublaže hrkanje.

Vrlo je važno, ako već dajete novac za taj jastuk, da kupite najkvalitetniji, poželjno od organski uzgojene heljde sa pravilnim uputstvima za čišćenje.

Naravno, možete se i sami upustiti u izradu ovog jastuka. Potrebno vam je nešto manje od 2,5 kg organskih heljdinih ljuspica, materijal za jastuk dimenzija 60×30 cm i sušena kamilica, lavanda ili hajdučka trava (nije obavezno). Napunite sa ovim sastojcima jastuk, kao što je već navedeno. Ne perite ga, već barem jednom mesečno iznesite par sati na sunce.

Jastuk protiv glavobolje

Jastuk možete sašiti od pamučnog materijala ili nekog mekanog pamučnog peškira. Ako ste napravili jastuk dimenzija 60×30 cm onda vam treba 4 do 5 šolji riže i po pet kapi eteričnih ulja lavande i peperminta (ili žalfije).

Rižu stavite u plastičnu vrećicu i ukapajte eterična ulja. Zatvorite i protrljajte vrećicu po stolu da bi riža upila ulja.

Napravite jastuk, sa jednom stranom neušivenom, napunite ga rižom i ušijte. Uronite u lepe i mirne snove sa mirisnim, udobnim i masirajućim jastukom. Ili, ako imate glavobolju, malo zagrejte jastuk i lezite duboko udišući mirisna ulja. Ovaj jastuk je dobar i protiv menstrualnih grčeva, samo ga zagrejete i stavite preko stomaka.

Pročitajte i kako da napravite Jastučić za oči koji odnosi stres i umor.

Piši!
Širi dalje!
8 komentara
 1. Ole Vojnovska-Petrovska

  e ova moram da go napravam

 2. Milica Krstic

  Ja sam napravila 2 kom., od kukuruza za moje kuce. Vjerujte, one uzivaju.

 3. Brankica Todorov

  Nisu mi jasne mere .

 4. Zivka Jovanovic Zivojinovic

  probacu ali mi je premalo ova mera rize

Napišite komentar