Menu 

Uprkos imenu, tokom ove dijete ne morate jesti samo i isključivo rižu, ali je jedna porcija dnevno obavezna. Ova dijeta postoji još od 1939. godine,  a u posljednjih nekoliko godina joj je nanovo porasla popularnost pa smo odlučili da vas upoznamo sa glavnim pravilima ove dijete.

Ova dijeta je efikasna jer su njene glavne odlike da smanjite broj unesenih kalorija, natrijuma, masti, šećera i proteina, a zagovornici ove dijete tvrde da se i organizam čisti i to bez osećaja gladi. Prema knjizi Rice Diet Solution u kojoj je detaljno objašnjen plan ove dijete se navosi da tokom prvih meseca dana žene obično izgube oko 9, a muškarci oko 15 kg, ali to sve zavisi od toga koliko imate kilograma.

Ova dijeta uključuje i redovno vežbanje, vođenje dnevnika ishrane i meditaciju koja će vam pomoći da se oslobodite stresa.

3069545124_a83e1e747c_z

Šta možete jesti, a čega se odričete

Plan ove dijete je prilično restriktivan i na to morate biti spremni. Glavne namirnice su sveže voće i povrće, celovite žitarice, mahunarke sa malim udelom soli, kao i belančevine. Svakog dana treba da imate jednu porciju skroba, nemasnih mlečnih proizvoda, voća i povrća.

Dijeta se sastoji iz tri faze, u prvoj fazi dnevno možete unositi svega 800 kalorija, a broj unesenih kalorija postepeno raste sve dok u trećoj fazi ne dostignete 1200 kalorija na dan. Alkohol je u potpunosti zabranjen.

S obzirom da ćete prilično smanjiti unos soli, masti i šećera u isto vrijeme za ovu dijetu će vam zaista trebati velika snaga volje, a sve grupe namirnica bi trebalo da su jednako zastupljene. Naravno one koje su dozvoljene. Ipak ne bi trebalo da ostanete gladni jer namirnice poput voća, povrća, mahunarki i žitarica su prilično bogate vlaknima i trebalo bi da vas zasite. S druge strane, namirnice koje smijete jesti su siromašne kalcijumom i vitaminom D pa se preporučuje da tokom držanja dijete uzimate suplemenete. Isto tako pošto plan ne uključuje mnogo proteina ako imate neko hronično obolenje pre nego krenete sa ovom dijetom trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom.

Dijeta je jednako pogodna za vegane, vegetarijance, one alregične na gluten baš kao i za svaštojede. Pogodna je i za sve one koji imaju povišen holesterol, dijabetes tipa 2 ili neko srčano obolenje. Ali, bez obzira na to pre nego krenete sa ovim programom obavezno se posavetujte sa svojim lekarom. S obzirom da je dijeta prilično restriktiva i izbor namirnica koje možete jesti je prilično mali, nije preporučljivo da na ovoj dijeti budete duže vreme.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar