Menu 

Obično ga uzimamo protiv bolova, ali ova tabletica je vrlo korisna i u domaćinstvu, pa čak i kozmetici. Naučite kako da iskoristite aspirin.

Ovaj lek pripada grupi medikamenata koji pomažu kod bolova, groznica, upala i zakrčenja krvnih sudova. Međutim ljudi ga piju i u slučaju bolova u mišićima, menstrualnih bolova, zubobolje, glavobolje, artritisa, …

Srčani udar

U slučaju pojave prvih simptoma srčanog udara najbolje je da popijete aspirin i pozovete hitnu. Stručnjaci čak tvrde da je bolje da sažvaćete aspirin kao bombonu, nego da ga popijete sa vodom.

aspirin tablete tabla

Mrlje

Mrlje od znoja, ali i druge vrste fleka možete ukloniti i aspirinom. Salicilna kiselina u aspirinu deluje aktivno, posebno na mrlje od znoja. Potrebno je samo da izmrvite nekoliko tableta aspirina i napravite pastu sa malo vode. Nanesite na mrlje od znoja i ostavite nekoliko minuta da deluje. Posle toga samo saperite smesu, pa operite odeću kao i obično. Na ovaj način skidate takozvane proteinske mrlje, pa će ova mešavina delovati i na fleke od krvi ili žumanceta. Naravno, ovo je skuplja metoda skidanja fleka nego kada je u pitanju sok od limuna, sirće ili soda bikarbona, ali dobro je znati, zar ne?

Kosa

Hlor može da posebno leti ošteti plavu kosu. Ona dobija onaj zelenkasti odsjaj. Da biste zadržali lepu plavu boju kose povremeno je operite mešavinom sa aspirinom. Rastvorite 5 do 10 aspirina u vodi, pa tu mešavinu utrljajte u kosu. Ostavite da deluje 10 minuta i isperite dobro.

aspirin izmrvljen

Lepota

Salicilna kiselina je jedna od najvažnijih kada je u pitanju lečenje bubuljica. A ona je sastavni deo aspirina.

Samo izmrvite aspirin u prah, pomešajte sa malo vode i nanesite na bubuljicu. Ostavite nekoliko minuta, pa isperite, ali ne trljajte jako. Bubuljica bi trebala biti umanjena, a crvenilo uklonjeno.

A koristiti ga možete i za uklanjanje peruti. Samo izmrvite u prah dva aspirina i pomešajte sa količinom šampona koju obično nanosite kada perete kosu. Nanesite na kosu tu mešavinu i ostavite nekoliko minuta. Isperite kao i obično. Ne koristite aspirine sa posebnim šamponima protiv peruti.

Ujedi

aspirin tablete beocicaAspirin će delovati i na probleme sa ujedima insekata kao i na bubuljice. Ako vas ujede komarac ili bilo koja bubica samo nanesite istu pastu koju koristite i protiv bubuljica. Ostvaite par minuta, pa operite. Crvenilo i bol će biti ublaženi.

U bašti

Izmrvite 1 aspirin u 1 litru vode i sa tim zalijte biljke. Ovo će im pomoći da se izbore sa infekcijama i ojačaju, posebno ako ste ih presađivali, sekli ili ako su oštećene na neki način. Salicilna kiselina utiče na oporavak korena, stabljike, pa i lista, pa je biljka otpornija. Takođe, može pomoći da povrće i voće naraste jače i veće. Takođe, možete produžiti i vek ubranom cveću u vazama, ako vodi dodate jedan izmrvljen aspirin.

Mamurluk

Posle pijanke, pre nego legnete u krevet, da biste smanilji simptome mamurluka ujutro, popijte dva aspirina. Ponovo uzmite još dva ujutro posle doručka. Tako ćete smanjiti i glavobolju, ali mučninu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar