Menu 

Praziluk je prilično omražena namirnica i prilično je zapostavljena u našoj ishrani što je s obzirom na njegova lekovita svojstva potpuno pogrešno. Praziluk je bliski rođak crvenog i belog luka ukusa koji najviše dolazi do izražaja u supama i čorbama.

Praziluk je na prvom mjestu dijetalna namirnica i sadrži svega 54 kalorije po jednoj stabljici. To znači da ga možete dodavati jelima bez bojazni da ćete uneti prazne kalorije, a sigurno će vas zasititi. Pored toga, praziluk je bogat vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Evo nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih i trebalo da jedete više praziluka.

6921716794_ce5c9fc835_z

Vitamin A. Dodavanjem praziluka u vašu ishranu dodajete i vitamin A vašem organizmu, samo jedna šolja naseckanog praziluka obezbediće vam 64 odsto dnevnih potreba vitamina A te podstaći razvoj zdravih krvnih zrnaca uključujući rast novih crvenih zrnaca koje prenose kiseonik i belih krvnih zrnaca koje se bore protiv infekcija.

Vitamin K za krv i jake kosti. Praziluk će vam obezbediti zavidnu količinu vitamina K koji dobro utiče na gotovo svako tkio u organizmu i pomaže pri regulaciji protoka krvi. Manjak vitamina K može dovesti do krvarenja što negativno utiče na cirkulaciju. Vitamin K aktivira i osteokalcin, esencijalni protein od velike važnosti za zdravlje kostiju. Praziluk sadrži 42 mikrograma vitamina K na jednu šolju, što je čak 47 odsno potrebnih dnevnih količina vitamina K za žene i 34 odsto za muškarce.

Lutein i Zeaksantin. Praziluk je veoma bogat ovim komponentama koje doprinose boljem zdravlju očiju. Oni štite očno tkivo od oksidativnih oštećenja, štetne oksidacije DNK i ćelijskih membrana jer filtriraju štetne UV zrake koje ulaze u naše oči. Samo jedna šolja praziluka obezbeđuje 14 odsto od dnevnih potreba ovih komponenti.

10280166635_1c8cd25384_z

Kako da jedete više praziluka

Praziluk ima prilično blag ukus i savršeno se slaže sa svim vrstama supa i čorbica. Dinstajte tanko naseckan praziluk na malo maslinovog ulja, dodajte malo povrtnog bujona, začinite solju i biberom te sipajte naseckani bosiljak i dobićete divan umak. Od praziluka možete napraviti i sjajan doručak, jednostavno pržite praziluk i krompir na tavi pa sve zalijte umućenim jajima. Začinite po želji.

Isto tako, praziluk možete koristiti u nadevima za kiševe i slane pite, a krem supa od praziluka i krompira važi za specijalitet širom sveta.

U svakom slučaju, praziluk je zdrava i korisna namirnica koju bi trebalo da uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...