Menu 

E, pa vreme je da vas upoznamo sa još jednom biljkom koja spada u super namirnice. Danas pričamo o neobičnoj biljčici po imenu motar koja raste u primorskim krajevima, a bez problema ćete je naći i na Jadranu. Potražite je ove godine kad odete na letovanje, ali pre toga otkrijte zašto ona spada u superhranu.

Motar je biljka koja se koristi vekovima, a čak je i Šekspir pominjao u svom Kralju Liru. Uglavnom se koristila u Evropi, ali u poslednje vreme sve je više koriste i na drugim kontinentima, a to možemo zahvaliti i velikom broju kulinarskih kanala i emisija.

9562179297_1b5f5fa6df_z

Motar je sočna biljka koja uglavnom raste blizu mora, ima tanke zelene grančice, a najsličnija je divljim šparglama. Ukus joj je prilično slan, a nakon što je probate imate isti onaj osećaj soli na usnama kao kad izronite iz mora. Veoma je hrskave i sveže teskture, a može se koristi u salatama u svežem obliku, ali možete je i dinstati, mešati u kajganu ili fritatu, a od nje možete pripremati i pesto.

Nutrtivna vrednost motara

Istraživanja su pokazala da je ova biljka veoma bogata vitaminima A, B i C, folnom kiselinom, poboljšava raspoloženje, koncentraciju i izoštrava vid. Isto tako vekovima se koristi kao narodni lek za poboljšenje probave, čišćenje jetre i probleme sa bubrezima. Neke studije su čak pokazale da utiče na poboljšanje mišićne funkcine i pomaže da izgubite neželjene kilograme. Motar je biljka koja je ukusna, lako se priprema i veoma je zdrava, ako je ugledate ovoga leta kraj mora obavezno je probajte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Paprike su namirnica koja je trenutno na vrhuncu sezone. Ukusne su, mogu se pripremati na mnoštvo različitih načina i što je najvažnije prepune su vitamina i minerala koji su nam potrebni da bi bili zdravi.