Menu 

Četvrto tromesečje počinje od trenutka kad se vaša beba rodi, a traje sve do tri meseca starosti. Termin četvrto tromesečje se koristi da bi se opisao period velikih promena i razvoja kod novorođenčeta s obzirom da se privikava na svet izvan majčine materice.

Možda vam se izraz tromesečje čini neprikladnim i čudnim jer beba više nije u stomaku, ali razmislite samo koliko beba treba da se razvije i prilagodi na vanjski svet, od razvoja čula pa do kontrolisanja refleksa pa sve do učenja kako da reaguje na vas i vašeg partnera, ali i na druge ljude koji će je posećivati. Mentalni i fizički razvoj bebe tokom prva tri meseca života je jednako važan kao i razvoj u stomaku tokom devet meseci.

To je takođe vreme u kome se beba treba privići na razne zvukove, svetla, mirise i nadražaje izvan majčinog tomaka, a morate priznati da ih ima zaista mnogo. Pomislite samo na tempretaurne razlike na koje treba da se privikne, jer je u stomku imala savršene uslove. Veoma je važno da tokom prva tri meseca bebi pružite svu ljubav i pažnju tako da ova tranzicija bude što lakša kako za bebu tako i za vas.

Zašto je četvrto tromesečje toliko važno?

6885856326_9b0ee820e7_z

Ako ljudska bića uporedimo sa ostalim sisarima koji gotovo odmah nakon poroda mogu hodati jasno je da bebama treba puno više pažnje jer one imaju samo svoje reflekse i instinkte da bi mogle kontrolisati svoe ponašanje i pokrete. Po rođenju čula kod beba su prilično ograničena i još uvek u fazi razvoja. Vid je zamagljen, sluh je oštar, ali bebe teško razaznaju određene glasove i zvukove. Kad je u pitanju čulo dodira, bebe osete ali se teško navikavaju na otvoreni svet nakon udobne materice.

Četvrto tromesečje je period u kome se beba navikava na sve promene, naravno uz podršku i pomoć svojih roditelja. I zato je toliko važno.

Iako je mozak bebe po rođenju prilično dobro razvijen, nervni sistem se nastavlja razvijati i nakon porođaja. Ne kaže se bez veze da je bebin mozak kao sunđer, jer on zaista upija sve što se događa i što se više stimuliše to će biti bolja povezanost između sinapsi.

Tokom prva tri meseca života veše bebe primetićete sledeće promene:

  • Disanje će se umiriti i više će kontrolisati svoje pokrete.
  • Razviće šablon kad je u pitanju spavanje i hranjenje.
  • Moći će spavati čak i kad je buka.
  • Beba će naučiti da se sama umiri.
  • Poboljšaće svoje društvene veštine pa će na neki način komunicirati sa članovima porodice, a duže vreme će joj držati pažnju i neki predmeti, crtići, knjižice.

Po zvršetku četvrtog tromesečja primetićete neverovatnu fizičku, mentalnu i socijalnu transformaciju vaše bebe.

14864232173_b84a45c881_z

Kako se bebe razvija u prva tri meseca života?

Plakanje. Velika je verovatnoća da će vaša beba više plakati tokom četvrtog tromesečja nego bilo kad u životu. Važno je da znate da je to sasvim normalno i da nema mesta za paniku i brigu. Plakanje se obično smanjuje kada beba napuni tri meseca. Isto tako ne pokušavajte u ovom periodu uvesti neku rutinu jer je beba još mala i slobodno je nosite i tešite koliko god mislite da treba jer je nećete razmaziti.

Spavanje. Tokom prva tri meseca beba će zaista mnogo spavati, a spavanje je jako dobro za bebi razvoj jer pomaže mozgu da procesuira sve senzorne stimulacije koje je primio tokom dana. S druge strane biće potrebno određeno vreme da beba prihvati rutinu i da se privikne na koncept dana i noći. Tokom prvih meseca pustite babu da spava kad god joj se spava i prilagodite se njenom ritmu.

Ishrana. Novoronđad imaju prilično mali stomak, što znači da moraju jesti nešto češće nego starije bebe, a to je najčešće na svaka 2-3 sata. Kako budete upoznavali bebu to ćete otkrivati neke znakove koji upućuju na to da je beba gladna . Plakanje je uglavnom jedan od glavnih znakova da je beba gladna, ali postoje i neki raniji koji prethode plakanju. Tu su sisanje palca, okretanje glave na stranu i otvaranje usta. U ovom periodu isto tako je prerano da uobročite bebu i važno je da je hranite kad god je gladna

Čula. Iako se većina čula kod beba razvije još u stomaku, oni nastavljaju sa razvojem i van materice. Tokom prva meseca života vid se rapidno razvija i po završetku četvrtog tromesečja neće biti toliko zamagljen pa će beba moći videti razliku između oblika, a oko osme i devete nedelje starosti bebin vid je skoro izjednačen sa vidom odrasle osobe.

Beba se takođe rađa sa sposobnošću da miriše i oseti ukus pa će je tako smirivati poznati mirisi, posebno kad je u pitanju majka. Čulo sluha se razvija još u materici i poznato je da bebe u stomaku čuju određene zvukove. Sigurno ćete primetiti kako prepoznaje vaš glas i okreće glavu u vašem pravcu kada vas čuje.

Fizički razvoj

Nakon porođaja novorođenče je gotovo u potpunosti bespomoćno, poseduje neke instinktivne rekacije i reflekse i sposobno je da okreće glavu prema dojci. Veoma je važno da okrećete bebu da leži na stomaku da bi jačala ruke i mišiće vrata.

4834896911_e673cc0fea_z

Kako utešiti bebu tokom prva tri meseca života?

Veoma je važno da razumete u kakvom je okruženju beba rasla pre rođenja i ako to dobro proučite lakše će vam biti da pomognete bebi da se privikne na sasvim novi svet. Postoji nekoliko stvari koje će olakšati tranziciju kako vama tako i bebi.

Koža na kožu. Bebu će umiriti toplina vašeg tela i ivaš miris i zato je što ćešće stavljate na vašu golu kožu. Poznai otkucaji srca će bebu umiriti brzinom munje.

Hranjenje. Dojite bebu kad god je uznemirena i kad traži ne obazirite se na raspored i obroke u minut.

Nošenje. Uzmite bebu u naručje i lagano je nunajte tako da imitirate pokrete u materici.

Povijanje. Čvrsto povijanje bebe u pelenu, sa rukama uz telo ima umirujuće dejstvo na bebu i ako ništa drugo ne pomaže obavezno ga isprobajte. Pitajte patronažnu sestru kako da pravilno povijete bebu.

Imajte na umu i to da je svaka beba drugačija i pokušajte što bolje upoznati svoju bebu tokom prva tri meseca života, prilagodite joj se i ispunjavajte njene želje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar