Menu 

Ulje od kantariona je jedno od najpopularnijih biljnih lekova za koje mnogi tvrde da leči razne bolesti i stanja. Mi vas danas učimo kako da sami napravite ulje od kantariona i u koje svrhe ga možete koristiti.

Biljka kantarion je najpoznatija po svom blago sedativnom dejstvu, ali ulje napravljeno od ove biljke može da se koristi na mnogo različitih načina, obavezno ga nabavite i neka uvek bude deo vaše kućne apoteke.

Šta sve leči kantarionovo ulje?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-hypericum-perforatum-yellow-flowers-st-john-s-worth-image42253825

Reumatoidni artritis. Kantarionovo ulje sadrži hipericin i flavonoide koji dokazano leče upale. Da biste olakšali bolove uzrokovane artritisom bolna mesta masirajte kremom ili uljem na bazi kantariona. Nauka se nije preterano bavila upotrebom kantarionovog ulja u ove svrhe, ali ono se vekovima u narodu koristi za bolove.

Za lečenje rana i opekotina. Prva pomoć kod manjih rana, masnica, ogrebotina i opekotina može biti upravo kantarionovo ulje. Antiupalni agensi koje ovo ulje sadrži mogu ublažiti bolove i pospešiti zacelenje. Kantarion takođe sadrži tanine koji mogu pomoći pri ublažavanju manjih iritacija na koži. Ulje ili kreme na bazi kantariona mažite direktno na kožu.

Za lečenje hemoroida. Hipericin i flavonoidi iz kantarionovog ulja veoma efektno leče hemoroide, ublažavaju upalu, peckanje, svrab i bolove. Ulje nanesite direktno na bolno mesto.

Za bolove u mišićima. Ako ste preforsirali ili istegnuli mišiće bolove možete ublažiti uljem od kantariona. Jednostavno si priuštite masažu sa ovim uljem i nakon svega nekoliko tretmana osetićete olakšanje.

Napomena: Kada koristite ulje od kantariona treba da budete oprezni jer kožu može učiniti osetljivom na sunčevu svetlost i zato se pre njegove upotrebe konsultujte sa lekarom o mogućim nuspojavama.

Kako napraviti ulje od kantariona

Ulje od kantariona veoma lako možete napraviti i sami, a sve što vam je potrebno jesu sveža biljka kantariona i kvalitetno maslinovo ulje.

Naberite oko, dve šolje svežeg kantariona, i to samo gornji deo biljke, cvetove i listiće. Pripazite da biljku ne brete blizu mesta koja su prometna. Kantarion berite na skrivenim mestima daleko od civilizacije i smoga.

Kad dođete kući, raširite biljke na jednu tacnu i ostavite da se osuše preko noći. Cilj ovoga je da iz biljke ispari što više vode jer je verovatnoća da se ulje užegne na taj način puno manja.

Sutradan, kantarion stavite u čistu teglicu, (nemojte ga previše sabijati) i zalijte kvalitetnim maslinovim uljem.

Teglicu dobro zatvorite i stavite u špajz. Sutradan proverite teglicu i da li su biljke upile ulje, ako jesu dolijte još ulja jer biljke treba da budu u potpunosti potopljene.

Ulje ostavite da stoji najviše šest nedelja, a ako vam se žuri možete ga procediti i nakon 4. Gotovo kantarionovo ulje trebalo bi da ima lepu crvenu boju.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Maida Culibrk

    Napravila! ;)

Napišite komentar