Menu 

Posle poroda majke se osećaju umorno i žele samo san, odmor, brže zacelenje rana i dugu toplu kupku. Evo dva recepta kako da je pripremite.

Kako savetuju lekari, u toplu kupku možete uroniti 24 sata nakon poroda. Ona će vas relaksirati, ubrzati zarastanje rana, pomoći organizmu da se oporavi.

Pomešajte 30 gr lavande (opuštajuće dejstvo), 30 gr uve (deluje antimikrobno, kao antiseptik), 30 gr devojačke trave – hoću-neću (pomaže u zacelenju rana), 30 gr nevena (za zacelenje rana, umiruje upale, kontroliše krvarenje i pomaže da se oštećeno tkivo brže oporavi; deluje antiseptički i antimikrobno), 30 gr gaveza (ubrzava oporavak, deluje protivupalno i opuštajuće) i 1 šolja morske soli.

oporavak posle porodaOve biljke možete potopiti u 10 šolja kipuće vode, ostaviti poklopljeno da odstoje 15-tak minuta i procediti, pa dobijeni čaj dodati u toplu kupku. Pored toga, možete ih samo staviti u čistu najlonsku čarapu i potopiti je u kadu sa toplom vodom.

U kupki se možete opuštati 20 do 30 minuta.

Po drugom receptu treba vam: morska so, gavez (koren ili listovi), lavanda, kamilica, uva i brđanka (možete staviti po 30 gr svake biljke i 1 šolju morske soli, a samo gaveza i lavande stavite duplo više).

Na morate se zamarati količinama, možete staviti i manje od predloženog. Takođe, poželjno je da napravite veće količine biljne smese i da je posle samo ubacite u kadu upakovanu u najlonsku čarapu (recimo, pola šolje biljaka i soli).

Kako je trajao vaš oporavak posle poroda? Da li ste se lečili toplim kupkama?

Pročitajte i koja je to Najbolja hrana za mame nakon poroda.

Foto: gsheller.com

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar