Menu 

Roditeljima malih beba je sigurno najstresnije kada bebe plaču kao da ih nešto boli, a oni ne znaju tačan uzrok. Sigurno treba da prođe određeno vreme dok ne upoznate vaše dete i počnete raspoznavati različite vrste plača. Mi vam danas donosimo koji su to glavni uzroci bolova u stomačiću kod beba i kako da ih prepoznate.

Ako se bebica odjednom uznemiri uzrok tome može biti neugodnost ili bol u stomačiću. Obratite pažnju kad bebi postaje neugodno, ako je kratko nakon obroga onda su sigurno problemi sa stomačićem. Pratite naravno i ostale simptome poput povišene temperature, proliva i povraćanja. Ovo su najčešči uzroci problema sa stomakom kod beba.

Kolici

O njima smo pisali nadugačko i naširoko, reč je o grčevima u stomaku za koje još uvek nije utvrđeno zašto se javljaju.  Ako beba plače u kontinuitetu tri sata, tri dana u nedelji i to najmanje tri nedelje, a pri tom je mlađa od pet meseci onda su sigurno u pitanju grčevi.

7826412982_29a2d38808_z

Bol zbog gasova

Ova vrsta bolova je najčešća kod beba u prva tri meseca života jer probavni trakt, posebno creva još uvek nisu dovoljno razvijena. Isti problem se može javiti između 6-12 meseci jer beba u tom periodu isprobava razne vrste namirnica.

Zatvor

Ovaj problem se najčešće javlja kod beba koje su tek počele jesti krutu hranu,  jer je ona šok za organizam nakon mleka. Ako beba ima stolicu nešto ređe nego obično, posebno ako nije uopšte kakila u tri dana i primetite da joj je zbog toga neobično to znači da pati od zatvora. U tom slučaju pored standardne hrane bebi ponudite i onu koja omekšava stolicu poput kajsija, krušaka, zobenih pahuljica, a smanjite namirnice koja podstiču zatvor poput šargarepe, banana, jabuka, riže.

Refluks

Većina beba pomalo bljucka ili čak povraća povremeno nakon hranjenja. Ako se ovo vašoj bebi često dešava to znači da pati od refluksa. Refluks nastaje kada zalizak između jednjaka i želuca ne funkcioniše kako treba pa se stomačna kiselina vraća u grlo. Refluks može uzrokovati uznemiren stomak i osećaj peckanja u grlu i grudima. Većina beba jednostavno preraste refluks tokom prve godine.

Stomačni grip

Da li vaša beba povraća ili ima proliv? Ako je vaš odgovor da možda je u pitanju gastroenteritis , koji je poznat i pod nazivom stomačni grip. Stomačni grip obično izaziva ove simptome, a može se pojaviti i povišena temperatura. Veoma lko može doći i do dehidracije pa je važno da beba u tom periodu pije pun tečnosti.

Alergija na hranu

Alergijska reakcija na određene namirnice se može javiti u vidu povraćanja, proliva i bolova u stomaku. Ako beba pored toga ima i krvu stolici i ospi po telu uzok može biti baš alergija. aKo je beba alergična na određenu namirnicu, u namirnicu telo tretira kao napasnika uzrokujući napad imunog sistema. Ako se jave simptomi poput oticanja lica ili otežanog disanja obavezno pozovite hitnu pomoć.

Ako ste primetli da se simptomi javljaju dva sata nakon što je beba pojela određenu namirnicu, razgovarajte sa lekarom.

3991817748_b26688b51d_z

Mučnina tokom vožnje

Ako beba povrća dok s evozi automobilom ili nekim drugim prevoznim sredstvom onda je to svakako uzrok, posebno ako ranije nije bilo nikakvih problema. Stručnjaci veruju da ove mučnine kod beba nastaju kad dođe do prekida onoga što beba vidi i onoga što oseća. Često odmarajte ako idete na duži put, tako da beba može udahnuti sveži vazduh i postarajte se da ima nešto malo u stomaku pre nego krenete. Beba nipošto nemojte davati lekove protiv mučnine.

Kada zvati hitnu pomoć

U slučaju problema sa stomakom postoje dva slučaja kada morate zvati hitnu pomoć, a to su:

Blokada creva koja se manifestuje tako da je beba u jednom trenutku sasvim dobro, a već u sledećem plače, grči nožice i izvija se od bolova. Bolovi dolaze u talasima, a intenzitet im je sve ači i jači. Ako beba pored toga i povraća, odmah pozovite lekara.

Gutanje otrovnih supstanci. Ako je beba progutala nešto poput lekova, biljke ili hemikalije to može izazvati bolove u stomaku kao i povraćanje i proliv. U tom slučaju odmah pozovite lekara i potražite pomoć

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar