Menu 

Iako je kupovni izbeljivač učestalo sredstvo sa kojim peremo veš, nije jedino. Otkrivamo vam koje su to prirodne zamene za izbeljivač veša.

Kupovni izbeljivač sadrži brojne hemikalije koje nisu ni malo „eco-friendly“ i uglavnom nisu bezbedne za upotrebu. Što više koristimo izbeljivač to više štete nanosimo svom okruženju i zdravlju.

Sirće, soda bikarbona i hidrogen peroksid imaju dugu tradiciju upotrebe u pranju veša, ne sadrže štetne hemikalije i veoma su efikasni.

sirće za pranje

Sirće

Sirće je tekućina napravljena od vode i sirećetne kiseline. Bakterija sirćetne kiseline koja je pronađna u sirćetu je odgovorna za fermentaciju etanola čiji proizvod je sirćetna kiselina. Sirće se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali može poslužiti za čišćenje i pranje veša.

Sirćetna kiselina rastvara ostatke deterdženta i sapuna bez da oštećuje tkaninu, osvežiće sivu i promeniti boju odeće. Da biste uklonili mrlje potrebno je da dodate šolju destilovanog sirćeta u veliku posudu napunjenu vodom. Stavite posudu na šporet i ostavite da prokuva, a kasnije dodajte garderobu kad se voda malko prohladi. Ostavite odeću u toj vodi preko noći, a sutra operite u mašini za veš kao i obično.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je pomalo alkalna i zato je dobro sredstvo za pranje veša. Lako rastvara masnoću i prljavštinu u vodi. Pored toga što uništava mrlje, odstranjuje i neugodan miris iz odeće.

Jednostavno dodajte pola šolje sode bikarbone u vaš deterdžent kad perete veš i perite kao obično. Za odeću vaše dece koja je zaprljana voštaim bojama u vrućoj vodi rastvorite sodu bikarbonu i stavite odeću da se namače neko vreme u toj vodi.

soda za pranje veša

Hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid je bezbojna tekućina kao voda, sa slabim komponentama pomoću kojih stvara slobodne radikale zbog kojih postaje veoma moćno reaktivno i oksidirajuće sredstvo. Stavite u mašinu za veš šolju hidrogen peroksida pomešanu sa vodom, pa stavite veš i perite kao i obično.

Pre nego koristite hidrogen peroksid testirajte ga na komadiću tkanine da vidite kako će reagovati i da neće oštetiti tkaninu.

Za tvrdokornije mrlje sipajte šolju sirćeta i pola šolje hidrogen peroksida direktno na veš unutar mašine. Njihova reakcija stvara mehuriće koji će uspešno odstraniti mrlje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar