Menu 

Jeste li ikada čuli za voćku po imenu ogrozd ili amla? Ona vuče poreklo iz Indije, prilično je specifičnog oporog ukusa, a može učiniti čuda kad je nega kose i kože u pitanju, naravno ako se koristi na pravi način.

Ako ste ikada izučavali ajurvedsku medicinu onda ste morali primetiti da većina njihovih prirodnih lekova sadrži upravo ogrozd, a Ajurveda savetuje da bi za dobro zdravlje svaki dan trebalo pojesti jedan ogrozd. Istraivanja su potvrdila da ogrozd sadrži nutrijente koji zaista mogu poboljšati zdravlje. Smatra se jednim od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C te na prirodan način pomaže jetri da dobro obavlja sve funkcije za koje je zadužena, a koji ih ima zaista mnogo. Više o očuvanju zdravlja jetre pročitajte u tekstu…

Pored toga što nam pomaže iznutra ogrozd može biti sjajno prirodno sredstvo za negu kose i kože, a mi vam otkrivamo nekoliko načina na koje ga možete koristiti.

Delotvoran lek protiv peruti

2537924799_92b004b2cf_z

Ova voćkica je dobro poznata da se može koristiti kao regenerator, ali i kao efikasno sredstvo protiv peruti. Pomešajte sasvim malo ogrozda u prahu sa vodom i mešavinu nanesite na kožu glave. Ostavite da deluje pola sata pa isperite kao i obično. Ogrozd u prahu možete kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane, a ako imate sveži sameljite ga sa malo vode i kašikom soka od limuna pa koristite na isti način.

Da bi ogrozd bio još efikasniji možete ga pomešati sa listovima bosiljka. Sve skupa pomešajte u pastu, nanesite na kožu glave ostavite da deluje 30 minuta pa isperite.

Vratite kosi prirodni sjaj

Amla se može koristiti za bolje prikrivanje sedih vlasi. Ova voćka ne može samostalno obojiti kosu, ali može pomoći kod toniranja crvene ili smeđe boje. Isto tako ogrozd će kosi dati onaj prirodan sjaj nakon što se boja ispere. Pomešajte malo ogrozda u prahu sa bojom za kosu i efekat će biti puno bolji.

Neguje kosu od korena do vrhova

Kao što smo već spomenuli ogrozd sadrži prilične količine vitamina C koji ima sjajan utcaj prvenstveno na zdravlje, a zatim i na sam izgled kose. Pored vitamina C, ogrozd je bogat i masnim kiselinama koje folikul kose održavaju zdravim i snažnim pa kosa manje opada. Od praha ogrozda možete napraviti fenomenalnu masku za kosu. Jednostavno ga pomešajte sa malo vode i ostavite preko noći. Sutradan pastu nanesite na kosu, ostavite da deluje nekoliko sati pa isperite kao i obično.

22991498386_0c8f72f82e_z

Sprečava starenje kože

Ekstrakt ogrozda je bogat vitaminom A koji je jedan od najvažnijih kad je u pitanju proizvodnja kolagena u organizmu. Kolagen je inače komponenta koja kožu održava mladolikom i elastičnom. Kada se konzumira na prazan stomak, amla ima svojstva koja usporavaju degradaciju kolagena i podstiče telo da ga što više proizvede. U vašim prodavnicama potražite sok od ogrozda koji možete pti svako jutro na prazan stomak.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar