Menu 

Ako pokušavate ostati u drugom stanju veoma je važno da naučite sve o ovulaciji i danima kada ste najplodniji. Mi imamo odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju.

Ovulacija je pojava kad se jajašce (ili više njih) otpušta iz jajnika u jajovode i to se naziva plodnima danima menstrualnog ciklusa. Svakog meseca jajšce sazreva unutar jajnika, a kad dostigne određenu veličinu prebacuje se kroz jajovode prema materici. Nema pravila koji tačno jajnik kada otpušta jajnu ćeliju i ovulacija ne mora da se rotira među jajnicima svakog meseca.

Kako se određuje ovulacija?

http://www.dreamstime.com/stock-photos-positive-pregnancy-test-image11281233

Da biste povećali šanse za začeće potrebno je da imate seksualne odnose tokom perioda koji obuhvata 1-2 dana pre same ovulacije i oko 24 sata nakon. Glavni razlog tome jeste što spermatozoidi mogu da prežive 2-3 dana, dok jajne ćelije žive svega 24 sata nakon ovulacije, osim u slučaju uspešne oplodnje.

Ako imate seksulane odnose u vreme ovulacije povećavate šanse za oplodnju. Kod parova koji nemaju nikakvih problema sa plodnošću postoji 20 odsto šansi za začeće svakog ciklusa ovulacije. 85 odsto zdravih žena koje ne koriste kontracepciju će sigurno ostati trudne tokom jedne godine. Verovatnoću za začeće možete povećati ako naučite kako tačno da odredite kada nastupa ovulacija i upoznate se sa hormonalnim i fizičkim promenama kroz koje vaše telo prolazi svakog meseca. Isto tako ovo vam može pomoći ako želite da izbegnete trudnoću, tako da izbegavate seksualne odnose u vreme ovulacije, ali imajte na umu da ovo nije pouzdan način kontracepcije.

Kako odrediti plodne dane

Jednostavno izračunjte kad bi trebalo da dobijete sledeću menstruaciju pa brojite unazad 12-16 dana i dobićete period od nekoliko dana kad ćete verovatno imati ovulaciju. Ženama koje imaju redovnu menstruaciju svaki 28. dan ciklusa, ovulacija obično nastupa 14. dan ciklusa, a da biste koristili ovaj metod treba tačno da znate koliko vam ciklus obično traje.

Najbolji način da odredite vaše plodne dane jeste da pratite vaše telo i na vreme uočite znakove ovulacije.

Promena u sluzi grlića materice. Kako vaš ciklus napreduje i odmiče, sluz koja se nalazi u grliću materice menja teksturu i količinu. Ove promene se dešavaju zbog promene nivoa estrogena. Kad vam je sluz/iscedak čist, nalik sirovom belancetu tada ste najplodniji. Sluz je obično zaštitna barijera, ali tokom plodnih dana ona dozvoljava spermatozoidima da prođu kroz grlić, preko materice pa sve do jajovoda gde nailazi na jajne ćelije.

Povećana telesna temperatura. Tokom ovulacije telesna temperatura kod žena se blago povećava. Vi verovatno nećete osetiti nikakvu promenu, ali ako temperaturu izmerite i vidite da je blago povišena znaćete da je ovulacija nastupila. Žena je najplodnija 2-3 dana pre nego temperatura tela dostigne najvišu tačku, a mnogi stručnjaci smatraju da je jajašce spremno za oplodnju svega 12-24 sata nakon što ste primetili povišenu temperaturu dok mnogi od njih smatraju da je u tom trenutku prekasno za oplodnju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-thermometer-graphs-fertility-chart-image24036305

Neugodnost u donjem delu stomaka. Čak jedna od pet žena u stomaku oseća promene tokom ovulacije koje mogu da se kreću od blagih do jakih bolova, a mogu trajati nekoliko minuta ili nekoliko dana.

Test za utvrđivanje ovulacije

U apotekama se može pronaći i pribor za tačno određivanje ovulacije koji detektuje povećan nivo luteinizirajućeg hormona u urinu koji nastaje netom pre ovulacije. Ovaj pribor će predvideti ovulaciju 12-36 sati unapred i pomoći vam da uvećate šanse za začeće.

Loša strana je što vam ovaj test neće dati tačan broj hormona već će vam samo reći jeste li pozitivni ili negativni.

Vaš ciklus počinje prvog dana menstruacije, ako vam menstruacija dolazi svakih 28. dana, test za utvrđivanje ovulacije  počnite koristiti11. dana ovulacije i koristite ga u narednih šest dana ili onoliko dana koliko je preporučeno u uputstvima. Ako vaš ciklus traje između 27-34 dana ovulacija može nastupiti između13. i 20. dana ciklusa, a sa testiranjem krenite 11. dana ciklusa i nastavite sa testiranjem sve do 20. dana. Ako imate neredovne menstruacije tokom jednog meseca ćete verovatno morati upotrebiti više od jednog testa.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar