Menu 

Inkontinencija je stanje u kome osoba ne može u potpunosti da kontroliše mokrenje i obično pogađa nešto stariju populaciju. O inkontinenciji malo ko želi da razgovara otvoreno iako su najnovija istraživanja pokazala da čak 75 miliona Amerikanaca ima ovaj problem, od čega su 75-80 odsto od te brojke žene. Pročitajte kako se inkontinencija može lečiti pomoću prirodnih lekova.

Za lečenje inkontinencije lekari ponekad preporučuju određene lekove pa čak i operaciju u zavisnosti od uzročnika problema i težine slučaja. Ali, pored toga postoje i neke druge mogućnosti za lečenje ovog stanja koje podrazumevaju menjanje životnih navika i određene suplemente. Evo šta bi vam moglo biti od pomoći.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kegelove vežbe. Vežbe koje se obično preporučuju trudnicama za jačanje mišića koje koristimo da zaustavimo mokrenje odnosno da se suzdržavamo se takođe preporučuju i u slučaju inkontinencije. Ove vežbe su veoma efikasne ako se praktikuju u najranijem stadijumu inkontinencije i nakon operativnog zahvata. Posavetujte se sa lekarom koji će vam reći kada i koliko često da ih radite, a nakon što redovno budete vežbali 6-12 nedelja trebalo bi da primetite poboljšanje.

Smršajte. Ukoliko imate višak kilograma i patite od inkontinencije veoma je važno da smršate i izgubite višak kilograma jer se i vaše stanje sa inkontinencijom može poboljšati. Višak masnog tkiva vrši pritiak na bešiku i zato ako smršate možete lakše kontrolistali bešiku.

Istreniraje bešiku. Najvažnije je da se uspete strpiti dok ne stignete do najbližeg toaleta i zato kad osetite nagon pokušajte odložiti prvo 10 minuta pa polako povećavajte minutažu dok ne dostignete 20. S vremenom povećajte razmak između mokrenja na četiri sata.

Koristite magnezijum. Ovaj mineral je od velike važnosti kad je u pitanju kontrola mišića i nerava i redovnom upotrebom suplemenata magnezijuma možete olakšati probleme sa inkontinencijom. Istraživanja su potvrdila da oni koji uzimaju supelemnte magnezijuma ređe idu u toalet i manje ustaju tokom noći. Lekari misle da magnezijum pomaže zato što smanjuje grčeve i pomaže da se bešika u potpunosti isprazni.

U svoju ishranu uvedite namirnice bogate magnezijumom kao što su kukuruz, krompir i banane.

Vitamin D. Ovaj vitamin promoviše unos kalcijuma i pozitivno deluje na zdravlje kostiju, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od inkontinencije. Vitamin D ćete obezbediti svom organizmu tako da dnevno provodite najmanje 15 minuta na suncu, uzimate suplemente i jedete hranu poput jaja, ribe i mleka.

Ostavite cigarete. Ako vam treba još jedan razlog da ostavite pušenje onda na listu dodajte i inkontinenciju jer nikotin može iritirati bešiku. Stručnjaci kažu da pušači kašlju više nego nepušači, a to na duge staze povećava rizik od inkontinencije jer su urinarni organi pod određenim stresom.

akupunktura

Akupunktura. Ako vas muči inkontinencija možda bi trebalo da razmotrite i akupunkturu. Neravnoteža u slučaju inkontinencije ne dolazi samo od bešike i bubrega već i od ostalih organa kao što su pluća i srce i zato bi akupunktura mogla pomoći da sve vratite u ravnotežu.

Hipnoterapija. Tokom hipnoterapije terapeut stavlja pacijenta u stanje duboke relaksacije i visoke koncentracije. Upravo to stanje može pomoći pacijentu da ima veću kontrolu nad svojim telom, u slučaju inkontinencije nad bešikom i mišićima. Ovakav vid lečenja inkontinencije se još uvek izučava, ali ne može naškoditi.

Smanjite unos kofeina. Kofein je prirodni diuretik i može doprineti iritaciji bešike te stimulaciji kontrakcija mišića. Oba slučaja dovode do inkontinencije. Najbolje bi bilo da na minimum svedete upotrebu namirnica koje u sebi sadrže kofein ili u još boljem slučaju da ih u potpunosti izbacite iz upotrebe.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pijte dovoljno tečnosti. Možda zvuči kontraproduktivno, ali dovoljan unos tečnosti je od velike važnosti kad je inkontinencija u pitanju. Ako budete izbegavali tečnost možete izazvati opstipaciju što može iritirati bešiku i pogoršati inkontinenciju. Tokom dana pijte preporučenih 6-8 čaša tečnosti. Pokušajte ih piti tokom dana i ne pijte puno tečnosti uveče da biste smanjili ustajanje po noći.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar