Menu 

Bol u vratu je veoma čest problem, gotovo dve trećine populacije su barem jednom u životu osetile ovaj neprijatni osećaj. Saznajte šta vam može pomoći.

U vratu se nalazi skoro sedam kičmenih pršljenova okruženih moždinom. Arterije, koža, limfni čvorovi, žlezde, vene i tiroidne žlezde su sve sastavni deo vrata i bilo koja bolest koja napada neke od njih može biti uzrok bola. Uzrok bola mogu biti i povrede, neispravno držanje, rad za računarom…

Oblozi

Toplo-hladni oblozi mogu veoma olakšati bol u vratu. Držite hladan oblog na bolnom mestu 15 minuta, a zatim zamenite sa toplim oblogom i držite isto vremena. Nekoliko puta u toku dana stavljajte ove obloge i primetićete razliku, jer ovaj način poboljšava cirkulaciju krvi.

Masaža

Masaža bi trebalo da opusti mišiće i razbije čvoriće koji su se nakupili, praktikujte laganu masažu kružnim pokretima da ne biste pogoršali stanje.

Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina čuda čini kad je u pitanju bolan vrat. Utrljavanje na bolno mesto ugrejaće vam mišiće vrata i poboljšati protok krvi. Pomešajte nekoliko kapi ruzmarinovog ulja sa uljem jojobe ili avokada i masirajte ukočen vrat od 10 – 15 minuta u toku dana.

Da biste dobili još bolji učinak oko vrata zamotajte šal i držite nekoliko sati.

Istezanje

Istezanje vam pomaže da opustite mišiće, posebno ako radite za računarom i vrat vam je većinu vremena u nepravilnom položaju. Jednostavno, nekoliko puta u toku radnog dana uradite vežbe istezanja tako što ćete nagnuti glavu u desnu stranu kao da pokušavate dodirnuti rame i ostati u tom položaju nekoliko sekundi. Zatim isto uradite i sa levom stranom. Neće vam oduzeti puno vremena niti vas omesti u radu, a pomoći će da se rešite napetosti u vratu. Lagano se istežite da ne bi došlo do povreda.

Opuštanje

Opuštanje može pomoći kad je bolan vrat u pitanju jer razlog napetosti u većini slučajeva je stres. Radite vežbe disanja, meditirajte (PROČITAJTE, o meditaciji), pričajte sa prijateljima, praktikujte jogu.

Ako vam to ne pomogne onda je problem ipak fizičke prirode.

Pored svega što smo vam naveli za bol u vratu mogu vam pomoći i akupunktura te masaža esencijalnim uljima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar