Menu 

S ozirom da nas svakodnevno sa svih strana upozoravaju kako je gojaznost među decom sve veći problem i kako je u porastu iz dana u dan ne čudi što mnoge roditelje širom sveta zanima da li je potrebno deci pratiti unos kalorija i koliko im je kalorija tokom dana dovoljno. Mi vam donosimo odgovore na ova pitanja.

Potreba dece za kalorijama je nešto drugačija nego kod odraslih i zavisi od toga koliko su deca stara i koliko su fizički aktivna. Deca rastu i fizička aktivnost im sa rastom i razvojem varira i gotovo je nemoguće odrediti tačan broj kalorija koji im je dovoljan. Ono što mnoga istraživanja potvrđuju jeste da bi brojanje i uskraćivanje kalorija kod dece moglo dovesti do zdravstvenih problema, jer se može desiti da ne unesu dovoljno neophodnih nutrijenata ili da jednostavno potroše više što unesu što nikako nije dobro. Nedovojan unos kalorija kod dece može dovesti do problema sa rastom, poremećaja sa šećerom u krvi, smanjenim nivoom energije, usporenim metabolizmom pa čak i gojenjem. Ovo su najčešća pitanja koja roditelji postavljaju vezano za unos kalorija kod dece.

Ako je dete visoko i razvijeno može li unositi kalorije prema preporukama za odrasle?

Ovo ni u kom slučaju nije preporučljivo, jer te vrednosti koje su određene za odrasle ne mogu odgovarati deci bez obzira koliko je dete visoko. Dečije potrebe za kalorijama se u potpunosti razlikuju nego kod odraslih.

kalorije2

Kako odrediti koliko kalorija je dovoljno da dete unese tokom dana?

Stručnjaci kažu da ljudsko telo nije dizajnirano tako da je potrebno projati kalorije da bismo ostali zdravi i vitki. Naša tela imaju veoma sofisticiran sistem hormona koji nam signalizuje kad smo gladni i kad smo siti i to je otprilike sve čime treba da se vodimo. Deci bi trebalo dozvoliti da jedu kad god su gladna i to je sva mudrost.

Mnogi nutricionisti čak savetuju da roditelji ne treba da teraju deu da pojedu sve iz tanjira, što većina nas radi. Roditelji to uglavnom rade jer su sigurni da će dete, ako ne pojede ceo ručak ponovno biti gladno kroz sat vremena. Deca kad rastu potrebno im je da jedu češće, a ako ih budete terali da pojedu sve iz tanjira na neki način ubijate prirodnu sposobnost organizma da signalizuje kad je gladno, a kad je sito.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ono čemu treba da učite svoju decu od najranijeg detinjstva jeste da se hrane zdravo, da unose dovoljno potrebnih nutrijenata. Kuvajte im svaki dan ako za to imate mogućnosti, obezbedite im zdrave užine i izbegavajte brzu hranu i slatkiše. S druge strane dete treba da bude aktivno, postarajte se da što više vremena provodi napolju, sa drugarima, u praku ili na nekim aktivnostima, smanjite broj sati koje može provesti za računarom, tabletom ili televizorom. U tom slučaju neće biti nikakve potrebe za brojanjem kalorija.

Ipak, moramo skrenuti pažnju i na gojaznost koja je u sve veće porastu među decom. Ako mislite da je vaše dete sklono gojenju obavezno posetite lekara koji će vam reći šta bi bilo najbolje za vaše dijete, neka dijeta ili više fizičke aktivnosti. U svakom slučaju ne odlučujte na svoju ruku. Pročitajte i “Vodič kroz dnevni unos kalorija kod dece”.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Tanja

    Ja mislim da nije toliko bitno brojanje kalorija, koliko davati im većinski samo zdrave namirnice biljnog porekla. Po mogućstvu što više sirovog.

Napišite komentar