Menu 

Povišen krvni pritisak u trudnoći je poprilično rizičan i može ugroziti zdravlje majke i bebe. Ako se susretnete sa ovim problemom evo nekoliko namirnica koje će vam pomoći u savladavanju ove prepreke.

Od povišenog krvnog pritiska pati od 6-8 odsto trudnica, a češći je kod prvorotkinja, kod trudnica mlađih od 20, starijih od 40 godina, ukoliko je trudnica gojazna ili ima višestruku trudnoću. Povišen krvni pritisak može dovesti do preeklampsije, ozbiljnog stanja koji može biti opasan po život majke i bebe. U nekim slučajevima lekar trudnici preporučuje mirovanje i terapiju, a vi uz pomoć pravilne ishrane pritisak možete sniziti i prirodnim putem.

Čokolada

Nemojte previše da se veselite jer govorimo o malim količinama i to tamne količine sa što višim postotkom kakaa. Čokolada je veoma bogata magnezijumom, a magnezijum opušta krvne sudove i reguliše krvni pritisak. Ostala hrana bogata magnezijumom pored čokolade su spanać, bademi, avokado, riba, artičoke, zob, crni pasulj i semenke bundeve.

Banane

Mama vam je sigurno govorila da su banane zdrave jer su pune kalijuma. E, pa bila je u pravu. Kalijum snižava povišen krvni pritisak i umanjuje zadržavanje tečnosti u organizmu. Pored banana kalijumom su bogate namirnice poput prokelja, grožđica, spanaća, jogurta, cvekle, avokada i narandži.

Riba

Omega 3 masne kiseline kojima je riba bogata opuštaju krvne sudove i štite ih od lošeg uticaja povišenog krvnog pritiska te smanjuje upalu. Izbegavajte ribu koja bi mogla da sadrži veću količinu žive (tuna, sabljarka, brancin), a koristite losos, inćune, haringu…

Narandže

Vitamin C može pomoći da se suženi krvni sudovi prošire i samim tim sniziti krvni pritisak i zato slobodno „navalite“ na narandže, grejpfrut, kivi, jagode, paprike i ljubičasti kupus. Ako niste znali i krompir sadrži vitamin C.

Izbegavajte hranu koja u sebi sadrži mnogo natrijuma, jer je dokazano da natrijum potpomaže zadržavanje tečnosti u organizmu. Smanjite unos industrijski prerađene hrane i hranite se domaćim obrocima, jer ćete jedino tako moći kontrolisati unos natrijuma.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar