Menu 

Postoje dva najjednostavnija načina da napravite ljuljačke. Djeca ih obožavaju, ali ni vi nećete ostati ravnodušni kada naiđu vruće ljetne noći.

Ukoliko u dvorištu nemate veliko drvo sa jakim granama, nabavite metalnu konstrukciju za tu namjenu. Mada, ljuljačku na ovaj način poželjno je praviti samo ako imate dobro stablo.

1. Za prvu ljuljačku potrebno vam je 30-tak metara debelog užeta i jedna čvrsta daščica. Bušilicom ili svrdlom izbušite po dvije rupe na krajevima daščice, dovoljno široke da kroz njih može proći debelo uže. (Mjesto gdje ćete vezati uže na daščici možete ojačati i sa dva manja komada drveta ili ljuljačku napravite sa tri jednake daščice poredane jedna preko druge). Kroz rupe provucite uže, zavežite čvrste čvorove i okačite na drvo. Pazite da ga dobro pričvrstite.

2. Oko stare automobilske gume zavežite uže i objesite na drvo. Za ljuljačke možete koristiti i manje klupe, ali i komade široke, čvrste, rastezljive trake ili skejtbord.

Još ideja kako da najjednostavnije napravite ljuljačku ovog proljeća i ljeta pogledajte u našoj galeriji.

 

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Milica Ilic

    Da li je ovo neki novo-srpski jezik? Iz Srbije sam otisla davnih devedestih godina proslog veka i tada je postojala ljuljaska a ne ljuljacka? Gde nestade stari naziv?

Napišite komentar