Menu 

Kada učite dete da čita vi u stvari gradite temelje njegovog budućeg akademskog uspeha. Probudite detetovu ljubav prema čitanju, uz naše savete.

Mnogi roditelji se pitaju kako i na koji način da probude detetovu želju i ljubav prema čitanju. Knjige su divne i nikad nije prerano da vaše dete upoznate sa bogatstvom koje one kriju.

Svakodnevno im čitajte na glas

Samo čitanje nije dovoljno, upoznajte dete sa knjigom, pokažite mu korice i stranice, recite mu kako se knjiga zove i ko je napisao. Čitanje povremeno prekidajte pitanjima vezanih za radnju. Pitajte dete šta misli da će se desiti. Uporedite događanja iz knjige sa svakodnevnim situacijama.

Kako odabrati prave knjige

Kad birate knjige za vašu decu neka su vam dve stvari na umu. Da je interesantna vama i da je na glas želite čitati više od jednom. Birajte knjige koje imaju bogat vokabular, zanimljive likove koji prolaze kroz mnoga i iskustva i emotivna stanja sa kojima se dete može povezati. Obratite pažnju na ilustraciju i smanjite fikciju. Polovina knjiga koje čitate deci bi trebalo da budu iz domena nauke.

Ne kupujte previše knjiga za učenje slova

Pogrešno je mišljenje da razne knjige za učenje slova mogu pomoći detetu da nauči čitati. Najvažnije je da se fokusirate na zvuk slova i da dete zna raspoznati broj glasova u jednoj reči.

Tehnologija

Iskoristite nova tehnološka postignuća i okrenite ih u svoju korist. Pronađite sjajne aplikacije za decu koja će im pomoći da nauče čitati. To naravno ne znači da vi treba da prestanete da čitate detetu, pričate i kupujete knjige. Neka vam aplikacije posluže kao asistent kad nemate mnogo vremena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar