Menu 

Tako se često događa da ako jednog člana porodice pogodi grip ili prehlada i drugi ubrzo “nastradaju” i onda imate bolesnika punu kuću. To možete sprečiti sa par mera opreza.

Potrudite se viruse i bakterije držite pod kontrolom da biste sprečili širenje zaraze. Dezinfekcija je ključ svega. Iako vam se na početku možda učini da je sve to preterano, pomislite koliko će problema nastati za sve vas ako svi krenete da šmrckate i kašljete.

Prvi korak je da nabavite dezinfekcijske maramice i sprej za dezinfekciju (pročitajte kako da napravite sami svoj prirodni – ).

U kupatilu

imate bolesnikaOvo je najvažnija prostorija, koja mora biti besprekorno čista, kao u bolnici. Pored toga što bi trebalo koliko-toliko razdvojiti druge ukućane od bolesnika, morate paziti i na širenje bakterija u prostorijama koje zajedno koristite.

Četkice za zube su prve na koje treba obratiti pažnju. Ako četkice svih ukućana stoje zajedno na istom mestu, u istoj čaši vreme je da ih razdvojite. Bolesnik (ili bolesnici) mora svoje držati na posebnom mestu. Poželjno je da odmah i otkuvate četkice (odvojeno naravno) svih ukućana.

Ako je virusna bolest praćena prolivom i povraćanjem posebnu pažnju treba obratiti i na WC šolju i umivaonik. Ako se dogode neki “incidenti” dezinfikujte sredstvima za čišćenje celo kupatilo (sa naglaskom na šolju i umivaonik). Obavezno nosite rukavice i, poželjno, zaštitnu masku preko usta i nosa. Čistite kupatilo mnogo češće za vreme trajanja bolesti.

Napomenite ukućanima da oni koji su bolesni odvaju svoje peškire. Perite ih odvojeno i odvajajte od drugih peškira i odeće.

Soba, krevet, kvake

Ako bolesnik deli sobu sa drugim zdravim detetom ili članom porodice preporučljivo je da ih odvojite na neko vreme. Provetravajte češće sobu u kojoj je bolesnik, menjajte posteljinu često (perite je odvojeno od druge odeće) i trudite se da putem hrane i napitaka ojačate imunitet porodice (, ). Pazite posebno i na kvake, one su pravi prenosnici virusa. Brište ih i dezinfikujte češće. Takođe, pazite i na mobilni telefon bolesnika – ne bi trebalo da ga koriste drugi članovi porodice.

imate bolesnika

Mališani bolesnici

Dečica kada su bolesna posebno su osetljiva. Često imaju i posebne zahteve i ne žele da se odreknu svojih igračkica u kojima vide podršku. Zato povremeno očistite i dezinfikujte i njihove igračkice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar