Menu 

Važno je svaki dan jesti izbalansirane obroke, a to posebno važi za trudnice. Većina hrane je bezbedna, ali postoji ona koju bi ste trebali precrtati sa svoje liste u trudnoći. Saznajte koja.

u trudnoćiNutrijenti, vitamini i minerali, zdravi obroci, kontrolisanje količine i sadržine tanjira postaju ključni i za vas i za bebu. Međutim, postoje određene namirnice, koje se ne bi smele naći na vašem stolu.

Jetrica i proizvode od jetrice trebate izbegavati, jer sadrže mnogo vitamina A, a on je u velikim količinama štetan i može dovesti do ozbiljnih poremećaja kod bebe. Riblje ulje sadrži posebnu vrstu vitamina A, što može biti vrlo loše po bebu i zato ga izbegavajte.

Nepasterizovani mlečni proizvodi: mleko, sirevi, jogurt dovode bebu u rizik od dobijanja bolesti poput salmonele ili listerije.

Ukoliko je vaš partner ili neko iz vaših porodica bolovao od polenske groznice, astme, ekcema ili drugih alergija, trebali bi ste izbegavati kikiriki u svim oblicima, jer može doći do toga da vaša beba bude alergična na orašaste plodove. Ustvari, i njih bi trebali izbegavati tokom trudnoće i dojenja.

Sirova i slabo kuhana jaja odbacite, a ako ste baš ljubitelj, kuhajte ih dok belanjak i žumanjak ne postanu potpuno tvrdi. (Kliknite i saznajte kako da pobedite jutarnju mučninu)

Za trudnice nije dobro ni sirovo ili slabo kuhano meso, riba, živina, ostrige. Međutim, ne možete ih konstnatno izbegavati, ali zato ih morate upotpunosti skuhati.

u trudnoći

Ribe poput ajkule i sabljaki sadrže velike količine žive i nije preporučljivo da ih jedete u trudnoći. Tunjevina “može proći”, ali u umerenim količinama.

Od pića bi, svakako, trebali eliminisati alkohol. Najbolje upotpunosti, jer nije dokazano kolika je količina sigurna za vas i bebu. Čajevi, kafa, topla čokolada, kakao i neka energetska pića možete konzumirati, ali samo u umerenim količinama. (To znači 200mg kofeina na dan: 2 šoljice kafe isto toliko i čaja, ali pazite neki nisu dozvoljeni u trudnoći).

(Pogledajte i koja je najbolja hrana za mame nakon poroda)

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Mika

    Da, posto u Srbiji svi redovno jedu ostrige, ajkule i sabljarke…..

Napišite komentar